Europa se va încălzi de la soarele Saharei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centralele solare din deşertul african vor furniza europenilor necesarul de energie nepoluantă şi gratuită Centrele urbane europene plănuiesc să reducă emisiile de carbon, aducând

Centralele solare din deşertul african vor furniza europenilor necesarul de energie nepoluantă şi gratuită

Centrele urbane europene plănuiesc să reducă emisiile de carbon, aducând curent electric din centrul Africii.

Soarele care pârjoleşte Sahara va fi "exploatat" de Europa, pentru a genera energie nepoluantă şi gratuită. Deşertul african va găzdui "ferme solare", întinse pe suprafeţe imense, ce vor produce energie, fie prin panouri solare ce utilizează celule fotovoltaice, pentru a produce energie electrică, fie prin panouri solare utilizate la fierberea apei.

Pentru a asigura întreaga energie de care are nevoie continentul european, susţin specialiştii, nu este nevoie decât de "capturarea" a 3% din lumina generată de soare în Orientul Mijlociu şi Sahara. Oamenii de ştiinţă susţin, în urma cercetărilor efectuate, că lumina solară din regiunea deşertică şi Orientul Mijlociu este mult mai eficientă, deoarece este mult mai puternică.

Astfel, panourile solare cu celule fotovoltaice montate în Sahara vor putea produce de trei ori mai multă electricitate decât cele care sunt montate în Europa. Însă, costurile creării unei reţele care ce ar putea lega Africa de continentul european sunt apreciate a fi destul de mari, din cauza faptului că ţările din sudul Mării Mediterane nu deţin încă infrastructura necesară dezvoltării unui astfel de proiect.

Sarkozy susţine proiectul

Transportul energiei obţinute din deşertul african se va face prin cabluri de înaltă tensiune, dar nu de curent alternativ, ci continuu. În acest fel, ţări ca Marea Britanie şi Danemarca vor putea exporta energie eoliană sau vor putea să importe energie geotermală din Islanda. Pierderile care se pot ivi pe liniile de curent continuu sunt mult mai mici decât cele tradiţionale, de curent alternativ, mai ales pe distanţe foarte mari.

Preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, şi premierul britanic, Gordon Brown, au declarat că sprijină din punct de vedere politic, acest plan pentru a le demonstra oponenţilor lor că energia regenerabilă poate fi folosită cu succes. În ciuda faptului că multe voci susţin ineficacitatea acestui proiect care poate fi compromis cu uşurinţă din cauza prognozelor meteorologice care nu sunt de multe ori precise.

Spania şi Portugalia au investit deja în energia solară, iar Algeria a demarat un proiect pentru construirea unei centrale ce va combina energia solară cu gazele naturale.

Captarea energiei solare

Panoul solar este un dispozitiv folosit pentru captarea şi utilizarea energiei solare.

La baza procesului de captare a energiei solare, cu ajutorul panourilor solare, stă celula fotovoltaică care, atunci când intră în contact cu razele soarelui, produce energie electrică.

Panourile solare folosite la fierberea apei sau la încălzirea locuinţelor au un proces de funcţionare simplificat. Ele captează căldura solară şi o transferă, prin intermediul unor tuburi, unui flux de apă. Astfel, apa este încălzită şi poate fi folosită sau stocată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite