Europa are păreri diferite privind interdicţia simbolurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Franţa sunt interzise simbolurile religioase în şcolile publice, dar în Italia crucifixul nu a fost îndepărtat din instituţiile de învăţământ. Germania a recomandat, la rândul ei,

În Franţa sunt interzise simbolurile religioase în şcolile publice, dar în Italia crucifixul nu a fost îndepărtat din instituţiile de învăţământ.
Germania a recomandat, la rândul ei, retragerea crucifixului, dar landul catolic Bavaria a ignorat pur şi simplu decizia Curţii Federale. Grecia permite afişarea icoanelor ortodoxe în şcolile publice.
Portul simbolurilor religioase de către elevi este şi mai controversat. Elevele musulmane pot purta în continuare feregea în şcolile germane. Recent, un deputat german musulman, Ekin Deligoez, le cerea tinerelor turcoaice, care trăiesc în Germania, să-şi dea jos vălul de pe cap, ca semn că vor să se integreze şi ca un semnal că nu mai acceptă să fie considerate inferioare bărbaţilor. Preşedintele, Horst Koehler, susţine însă că vălul nu reprezintă o piedică în calea integrării. Portul vălului este controversat şi în Marea Britanie, însă este în continuare acceptat în şcoli. Biserica Anglicană respinge orice interdicţie a însemnelor religioase în şcoli. "O societate în care nu se va mai putea vedea niciun simbol religios în public, fie lanţul cu cruce, perciunii în cazul evreilor, fie turbanul sau vălul musulman este periculoasă din punct de vedere politic", a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, pentru "Times".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite