Eurodeputaţii, împotriva decretului italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezoluţia socialiştilor europeni care ar provoca modificarea semnificativă a decretului-lege italian, privind expulzarea românilor, se bucură de susţinerea mai multor grupuri politice din

Rezoluţia socialiştilor europeni care ar provoca modificarea semnificativă a decretului-lege italian, privind expulzarea românilor, se bucură de susţinerea mai multor grupuri politice din Parlamentul European. În timp ce se purtau negocieri pentru rezoluţie, eurodeputaţii PRM şi-au dat demisia din grupul Identitate Tradiţie Suveranitate.

Potrivit lui Adrian Severin, după negocierile cu celelalte grupuri, documentul PES se bucură de susţinerea liberalilor europeni, a verzilor şi a membrilor stângii unite europene. Cele trei grupuri însumează 405 eurodeputaţi, din totalul de 785.

Severin a precizat că prima rezoluţie care va fi supusă votului va fi rezoluţia socialiştilor, pentru că are susţinerea mai multor grupuri politice, iar apoi rezoluţia popularilor. Europarlamentarul PSD a mai spus că, dacă rezoluţia PES va fi aprobată, atunci cea a PPE nu se va mai vota.

Negocierile cu PPE şi cu grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor au eşuat, aşa că se încearcă obţinerea de voturi individuale de la eurodeputaţii populari. Un punct important pe care a insistat PPE la negocieri a fost eliminarea din rezoluţia PES a paragrafului care critica declaraţiile comisarului Franco Frattini. Cum majoritatea celor care susţin rezoluţia au convenit asupra menţinerii paragrafului în cauză, PPE s-a folosit de ocazie pentru a se retrage de la negocieri.

O situaţie aparte o au eurodeputaţii PD. Potrivit unor surse, aceştia ar putea părăsi sala la momentul votului, în condiţiile în care familia politică din care fac parte se opune rezoluţiei PES. Eurodeputatul PD Marie Jean Marinescu este unul dintre cosemnatarii rezoluţiei PPE, însă unele surse din Parlamentul European afirmă că acesta şi-a retras semnătura de pe document.

PES, împotriva lui Cioroianu

Partidul Socialiştilor Europeni solicită celorlalte partide europene, liberali şi populari, să adopte o atitudine dură împotriva prejudecăţilor şi intoleranţei, ca urmare a declaraţiilor lui Adrian Cioroianu, se arată într-un comunicat al PES semnat de Julian Scola, purtătorul de cuvânt al formaţiunii. În document se subliniază că afirmaţiile lui Cioroianu au fost condamnate de către Centrul "Simon Wiesenthal" şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso.

"Din anumite motive, pe care nu le înţeleg, politicienii de dreapta continuă să facă afirmaţii stupide, precum cele ale domnului Cioroianu. Dacă dl Cioroianu şi alţii ca el vor să facă parte dintr-o Europă modernă şi diversificată, atunci trebuie să adopte valorile toleranţei şi ale opoziţiei adevărate faţă de prejudecăţi", a afirmat secretarul general al PES, Philip Cordery, potrivit comunicatului de presă. (Alexandru Macoveiciuc)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite