Eurodeputatii nu vor accepta cu orice pret un acord al "Celor 25"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe masura ce se apropie summitul de la Bruxelles, prevazut pentru sfarsitul acestei saptamani, sansele ca statele membre UE sa ajunga la un acord asupra bugetului european apar din ce in ce mai

Pe masura ce se apropie summitul de la Bruxelles, prevazut pentru sfarsitul acestei saptamani, sansele ca statele membre UE sa ajunga la un acord asupra bugetului european apar din ce in ce mai slabe. Reuniti, luni, pentru ultima oara inainte de summit, ministrii de externe europeni au considerat inutila o noua runda de convorbiri asupra bugetului, toata lumea asteptand, azi, ultima oferta a brianicilor. Declaratia sefului diplomatiei britanice, Jack Straw, nu lasa insa loc unui prea mare optimism. "Dorim cu totii sa ajungem la un acord, dar nu cu orice pret", a spus Straw la incheierea intalnirii de luni. Pozitia ireconciliabila pe care s-au situat britanicii in chestiunea bugetului, conditionand diminuarea "rabatului" lor de revizuirea intregului buget, a transformat discutia intr-o tocmeala generala, amenintand functionarea Uniunii "Celor 25" si aderarea Romaniei si Bulgariei.
"Un compromis prost" este exclus din start
Parlamentul European a reactionat, ieri, prin liderii principalelor grupuri politice, avertizand statele membre UE ca nu sunt dispuse sa accepte cu orice pret un compromis privind bugetul comunitar pe 2007-2013. "Nu suntem pregatiti sa acceptam un compromis prost", a avertizat liderul grupului socialist, Martin Schultz, exprimandu-si speranta ca presedintia britanica va intelege in final ca UE nu-si poate indeplini misiunile cu banii pe care-i propune Londra. "Consiliul nu poate forta Parlamentul European sa accepte orice", a atras atentia si liderul PPE, Hans-Gert Poettering. Este nevoie de mijloace pentru a finanta cercetarea si educatia, daca se doreste atingerea obiectivelor de la Lisabona, a declarat, la randul sau, Graham Watson, seful Aliantei democratilor si liberalilor. In concluzie, PE nu va "negocia" un buget aflat sub nivelul celui propus de Luxembourg, a spus si liderul Verzilor, Daniel Cohn-Bendit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite