Euro sare de 4,3 lei, vom avea o viaţă mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro sare de 4,3 lei, vom avea o viaţă mai scumpă
Euro sare de 4,3 lei, vom avea o viaţă mai scumpă

Cursul a continuat să crească, atingând un nou record al ultimelor opt luni şi jumătate. Deprecierea leului în raport cu euro se va resimţi şi mai mult în buzunarele românilor. Rate şi chirii mai mari şi un coş de cumpărături mai scump.

După mai multe zile în care leul a fost supus unor presiuni de depreciere, cursul de schimb a sărit ieri de pragul de 4,3 lei/euro. Pentru astăzi, Banca Naţională a României a anunţat o referinţă de 4,3079 lei pentru un euro. Un nivel mai ridicat al cursului a fost afişat la 17 februarie, când euro a fost cotat la 4,3096 lei.

Totuşi, leul s-ar putea aprecia uşor în cursul zilei de astăzi pe fondul datelor referitoare la creşterea economică peste aşteptări înregistrată de Statele Unite în trimestrul al treilea. Dealerii suspectează că banca centrală a intervenit indirect în piaţă, prin vânzarea de euro, pentru a împiedica o depreciere mai semnificativă a leului. BNR a cheltuit în ultimul an peste cinci miliarde de euro pentru a sprijini moneda naţională. Casele de schimb vindeau încă de ieri un euro la 4,33-4,35 lei, în timp ce unele bănci aveau fixate la vânzare cotaţii de 4,38-4,39 lei/euro.

Analiştii explică că fundamentele economice încă şubrede, la care se adaugă problemele din mediul politic, slăbesc tot mai mult leul. În plus, ei se aşteaptă la o depreciere a monedei naţionale în următoarea perioadă. De exemplu, economiştii ING Bank estimează că euro va ajunge la 4,5 lei la finele acestui an.

Costuri mai mari pentru românul de rând

Pentru românul de rând, un curs mai mare va însemna o viaţă mai scumpă, plecând de la ratele şi chiriile în euro, până la facturile la telefon şi cumpărăturile de zi cu zi. De exemplu, pentru o rată la credit de 200 de euro, un român plătea în urmă cu un an 725,2 lei.

Acum, el trebuie să achite 861,6 lei, cu 136 de lei mai mult. Şi asta numai din cauza deprecierii leului, fără a lua în calcul creşterea dobânzilor. Situaţia este similară şi în cazul celor care plătesc chirii. Chiar dacă nu are rate sau chirii de plătit, românul va simţi scumpirea euro la raft. Aici, o bună parte dintre produse fiind importate, preţurile vor creşte, întrucât comerciantul va transfera, ca de obicei, scumpirea euro pe umerii cumpărătorului.

Valutele din regiune se apreciază

Valutele din regiune au trecut pe apreciere ieri-dimineaţă, după ce miercuri au consemnat pierderi importante, de 1,3 - 1,5%, astfel că miercuri zlotul era apreciat cu 0,6%, iar forintul cu 0,2%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite