Eugenia Vodă, profesionista "Profesioniştilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre rarele emisiuni de cultură care reuşesc să ţină în faţa micului ecran un public extrem de divers este "Profesioniştii", de pe TVR 1. "Profesioniştii" este, în afara

Una dintre rarele emisiuni de cultură care reuşesc să ţină în faţa micului ecran un public extrem de divers este "Profesioniştii", de pe TVR 1.

"Profesioniştii" este, în afara sezonului estival, singurul argument pentru care ratezi conştient filmul de Oscar de pe HBO ştiind că ai alternativa pe DVD.

Fie că este vorba de Ilie Năstase, fie de ingineri horticoli sau arhitecţi care au construit zgârie-nori în mari capitale ale lumii, devoalarea lor publică seamănă cu o investigaţie psihologică, în faţa interlocutorului dispus să asculte şi să intervină "la timp" pentru ca mărturisirea să fie totală.

"Aparent, totul e în emisiunile mele numai vioiciune, improvizaţie, spumă; dar, dincolo de luminile rampei, sunt ore şi ore de chin la montaj, de finisaj, de cioplit în masa de vorbe, ca să creez un alt ritm şi un alt timp decât cele reale, dar cu aparenţă de naturaleţe.

De multe ori, una dintre monteusele cu care lucrez îmi spune: "Ce facem acum e subliminal, asta nu remarcă şi nu vede nimeni!". Iar eu îi răspund de fiecare dată: "De acord, asta nu vede nimeni. Dar, paradoxal, din suma lucrurilor pe care nu le vede nimeni se creează un întreg care se vede şi care face diferenţa!".

"Am avut întotdeauna libertate totală în alegerea invitaţilor. Niciodată <> nu mi-a cerut să chem pe cineva anume. Recunosc, ceea ce numiţi <> sunt inevitabil subiective.

Până la urmă, e o chestiune de gust şi de comunicare. Călinescu spunea că obiectivitatea criticului e <> ... Îmi asum, deci, subiectivitatea mea dezinteresată. Evident, îmi pare rău când mă gândesc câţi oameni interesanţi sunt pe lumea asta şi eu nu-i ştiu! Aşa că, în alegerea invitaţilor mei, funcţionează mult hazardul".

Consecventă titlului şi genericului emisiunii, Eugenia Vodă are o "superstiţie": "Nu invit oameni care vor neapărat să vină la emisiune şi care se invită singuri! Nu-mi plac profesioniştii care toată ziua bună ziua stau agăţaţi de ecranul televizorului, îi prefer pe cei atât de ocupaţi cu meseria lor încât nici nu mai au timp să ştie pe ce lume se află şi habar n-au cine sunt aşa-zisele <> ale lumii noastre".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite