Eugen Simion candidează pentru un nou mandat la Academie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a anunţat în repetate rânduri că "nu vrea să se eternizeze" la conducerea Academiei Române, Eugen Simion a revenit asupra poziţiei sale şi nu mai este aşa hotărât să renunţe la o

Deşi a anunţat în repetate rânduri că "nu vrea să se eternizeze" la conducerea Academiei Române, Eugen Simion a revenit asupra poziţiei sale şi nu mai este aşa hotărât să renunţe la o funcţie pe care o deţine de opt ani. Actualul preşedinte al Academiei a declarat pentru Rompres că, deşi şi-a "îndeplinit misiunea", "la nevoie", va candida pentru a împiedica "instaurarea în Academia Română a stilului de intrigă, delaţiune şi mică afacere" sau dacă simte pericolul că instituţia unde a petrecut 12 ani din viaţă (ca vicepreşedinte şi preşedinte) ar putea "intra pe mâna unor oameni care nu au autoritatea ştiinţifică şi morală necesară unei astfel de demnităţi". Mai mulţi membri ai instituţiei l-au acuzat în repetate rânduri pe Simion că îşi doreşte un nou mandat, însă acesta îi asigura, printr-o declaraţie acordată Mediafax în decembrie 2005, că "nişte colegi au intrat în panică, au lansat această chestiune, că eu vreau să mă eternizez la conducerea Academiei. Nici prin cap nu mi-a trecut. Mă irită puţin, pentru că le-am tot spus de o mie de ori, dar ei nu vor să înţeleagă".
Teama colegilor săi se pare că s-a adeverit, pentru că pe site-ul Academiei Române, pe lista candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, alături de acad. Florin Gheorghe Filip, acad. Ionel Haiduc, Mircea Ioan Valentin Săndulescu, acad. Maya Simionescu, Victor Voicu, figurează şi Eugen Simion. Potrivit noului statut şi a noii legi a Academiei, care au eliminat limita de vârstă şi pe cea a numărului de mandate, are acest drept. Alegerile urmează să se ţină pe 4 aprilie, când se vor împlini 140 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite