Estul sălbatic, la porţile Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fiind că România şi Bulgaria vor primi lumină verde, dar condiţionat, pentru a se alătura UE. În acest sens sunt reproduse declaraţiile preşedintelui comisiei, Jose Manuel Barroso, care,

fiind că România şi Bulgaria vor primi lumină verde, dar condiţionat, pentru a se alătura UE. În acest sens sunt reproduse declaraţiile preşedintelui comisiei, Jose Manuel Barroso, care, respingând ideea unei amânări ("aşa ceva ar fi prea crud"), a revelat că va susţine aderarea "la o dată cât mai apropiată".
Plecând de la premisa accederii la UE ca un fapt împlinit, cotidianul londonez "Daily Telegraph" avertizează că, până la sfârşitul anului 2008, Marea Britanie ar putea fi invadată de 300.000 muncitori români şi bulgari. În consecinţă, scrie ziarul citat, este de dorit ca Marea Britanie să nu deschidă larg porţile pieţei muncii, prevenind astfel ceea ce denumeşte "turismul în căutare de beneficii". Amintind că la ultima extindere a UE, cu doi ani în urmă, s-a anticipat că numărul posibililor imigranţi nu va depăşi 13.000, dar în realitate au fost 345.000, sursa citată scrie că se impun aranjamente tranziţionale pentru România şi Bulgaria, ţări în care sărăcia şi şomajul sunt factori "puternic stimulatori" ai imigrării. Sub titlul "Estul sălbatic e gata să se îndrepte spre Occident", acelaşi cotidian scrie despre dorinţa de imigrare, "sentimentul predominant" în rândul studenţilor. În schimb, un alt ziar britanic, "The Guardian", dă un certificat de bună purtare Bucureştiului, "care în ultimele 18 luni a luat-o înaintea Sofiei". Agenţia bulgară Focus News evocă posibilitatea ca România să adere la 1 ianuarie 2007, iar Bulgaria la jumătatea anului următor şi citează cuvintele deputatului Atanas Atanasov (Partidul Democraţiei pentru o Bulgarie Puternică) că România "se bucură de o poziţie favorabilă".

Jose Manuel Barroso: "Nici eu nu cunosc decizia finală"
Într-o declaraţie pentru BBC, preşedintele Comisei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: "Vom adopta decizia noastră marţi, dar nici eu nu ştiu care va fi ea, deoarece va fi vorba de o decizie colectivă. Personal, sprijin aderarea României şi Bulgariei când se vor conforma exact criteriilor, inclusiv sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite