Escrocii imobiliari fac bani grei pe seama amatorilor de chilipiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Escrocii imobiliari fac bani grei pe seama cautatorilor de chilipiruri, profitand de preturile mari ale locuintelor si de hatisul birocratic. Metodele lor sunt, de fiecare data, cu un pas inaintea

Escrocii imobiliari fac bani grei pe seama cautatorilor de chilipiruri, profitand de preturile mari ale locuintelor si de hatisul birocratic. Metodele lor sunt, de fiecare data, cu un pas inaintea masurilor de prevenire. Atrasi de perspectiva obtinerii unei case cu bani putini si fara a plati comisioanele agentiilor specializate, aproape zilnic, zeci de romani isi dau seama, prea tarziu, ca au fost inselati. Star-ul escrocilor imobiliari este de departe Marian Dragomir, zis si "Milionarul", care, in decurs de doi ani, a tepuit 27 de persoane. El pusese la punct o retea bine organizata, care isi racola clientii prin mica publicitate. Tranzactiile se efectuau in baza unor documente notariale falsificate. Pentru credibilitate, "Milionarul" trimitea doua femei la negocieri. Acestea propuneau preturi cu mult sub cele practicate in zona apartamentului pe care il propuneau la vanzare. Dupa ce cumparatorul era de acord cu suma, femeile veneau la domiciliul clientului. Marian Dragomir aparea si el cu actele notariale gata stampilate. Dupa ce semna, clientul era pus sa plateasca o "garantie" pentru a primi cheile. Din momentul in care luau banii, cei trei dispareau fara urma.
Agentii "fantoma"
Un alt tip de inselaciune este practicat de catre cei care se dau reprezentantii unor agentii "fantoma". Escrocul se recomanda a fi directorul unei firme, este dotat cu stampila, chitantiere si precontracte pentru a da impresia de legalitate. Dupa ce inchiriaza un apartament, el publica un anunt conform caruia, agentia pe care o reprezinta, intermediaza tranzactiile de locuinte. Victimelor li se prezinta locuinta inchiriata si li se percepe comisionul aferent. Dupa ce incaseaza banii, infractorul dispare. O alta categorie de escrocherii imobiliare sunt facute prin intermediul chiriasilor. Acestia fac rost de acte de proprietate false, iar casa este vanduta succesiv la mai multi complici pana cand apare si un cumparator de buna-credinta. De obicei, persoana inselata, realizeaza mult prea tarziu ca a dat banii unor infractori. Sub diverse pretexte, unii escroci reusesc sa obtina o semnatura "in alb" a proprietarului. Pe baza acesteia se realizeaza o procura conform careia, persoana respectiva este mandatata sa vanda locuinta respectiva. O data ce proprietarul a semnat "ca primarul", acest lucru va fi foarte greu de dovedit in instanta.
Cum se evita teapa
Pentru a nu cadea prada escrocheriilor imobiliare, cei care intentioneaza sa cumpere sau sa vanda o locuinta trebuie sa fie foarte prudenti. Preturile cu mult sub pretul pietei sunt primul semnal de alarma. Chiar daca tranzactia este realizata prin intermediul unei agentii imobiliare, este bine ca firma respectiva sa fie verificata la Registrul Comertului si la Administratia Financiara. Astfel, poate fi evitata teapa unei societati "fantoma". In cazul in care afacerea se realizeaza cu ajutorul unui agent imobiliar, legitimatia acestuia trebuie verificata cu mare atentie. Daca persoana respectiva cere bani inainte de semnarea contractului, nu poate da numarul de telefon si adresa firmei la care lucreaza, este clar ca aveti de-a face cu un escroc. Atunci cand negocierea se face direct cu proprietarul terenului sau locuintei, acesta trebuie sa prezinte extrasul de carte funciara, fara de care nu poate fi facuta tranzactia. De asemenea este foarte importanta verificarea actelor de proprietate, precum si documentele care atesta ca imobilul respectiv este grevat de orice datorii. Incheierea actului de vanzare-cumparare trebuie facuta numai in prezenta unui notar public. In orice conditii, este bine sa nu semnati nici un document fara sa-l fi citit cu atentie in prealabil. La achizitionarea unui teren, in vederea construirii unei locuinte, este necesara o documentare suplimentara. Regimul constructiilor in zona respectiva poate fi verificat la Primarie pentru a nu avea surpriza ca ceea ce v-ati propus este imposibil de realizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite