Escroci în slujba statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionari publici care săvârşesc fraude, medici care pensionează doar pe şpagă sunt doar două exemple care duc la pierderea respectului cetăţeanului faţă de autorităţi. Directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Marius Cîrpean, a contractat ilegal credite de două milioane de euro pe numele a peste 200 de angajaţi.

Sute de oameni din Caraş-Severin au ajuns în pragul disperării după ce firmele de recuperare a creanţelor îi sufocă în permanenţă cu notificări şi sms-uri prin care-i anunţă că au de plătit zeci de mii de euro. Altfel, ar urma să le fie pus sechestru pe locuinţe, maşini şi alte bunuri de valoare. Totul li se trage din perioada 2005-2008, când au fost angajaţi ai firmelor lui Marius Cîrpean, în prezent directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Ca să-şi poată susţine financiar campania electorală pentru Primăria Bocşa, din iulie 2009, Cîrpean a ales să împrumute bani de la bancă. Nu în nume propriu însă, ci contractând credite de nevoi personale pe numele tuturor angajaţilor celor două firme ale sale, SC Construct Cement şi SC Darius şi Rareş. Mai mult decât atât, s-a folosit şi de copiile de buletin ale fotbaliştilor, antrenorilor şi membrilor staffului administrativ de la echipa de fotbal de liga a patra Metalul Bocşa, al cărei finanţator era la acea vreme. A luat la rând şi barurile din Bocşa şi Berzovia, localitatea în care îşi are domiciliul, susţin surse din Poliţie.

Expert în semnături şi acte false acuzat că şi-a falsificat declaraţia de avere: a uitat să treacă trei maşini

Recuperatorii, la uşa păgubiţilor

Cu complicitatea lui Nicolae Sperneac, directorul sucursale BCR Bocşa de la acea vreme, Cîrpean a scos pe numele angajaţilor săi în jur de două milioane de euro. Păgubiţii n-au ştiut nimic ani de zile deoarece Cîrpean şi Sperneac au avut grijă ca aceştia să nu primească acasă nicio somaţie de plată. Oamenii au aflat că sunt îngropaţi în datorii abia în 2009, atunci când directorul sucursalei BCR din Bocşa şi-a luat viaţa fiindcă n-a mai făcut faţă remuşcărilor, susţin apropiaţii. De atunci, găsesc în permanenţă în uşă tot felul de scrisori şi notificări din partea băncii şi a firmelor de recuperare a creanţelor. Au aflat că ar fi împrumutat câte 10.000 de euro, ba chiar şi 20.000 de euro.

Mecanismul înşelăciunii este cât se poate de simplu. Cîrpean a depus la bancă cereri pentru acordarea de credite de nevoi personale pe numele a cel puţin 186 de persoane, dar, din surse apropiate IPJ Caraş-Severin, ar putea fi vorba de 250 de persoane. Avându-l ca principal complice pe fostul director Sperneac, Cîrpean a avut nevoie numai de copiile de buletin ale păgubiţilor şi de xerocopii după cărţile de muncă şi adeverinţe de venit eliberate de către firmele lui. Pentru a putea scoate sume cât mai mari, a mărit pentru o lună salariile tuturor angajaţilor.

Maria Balosin, soţia unui fost angajat de-al lui Cîrpean, este disperată. „Pe numele soţului există două credite de câte 10.000 de euro fiecare. Am făcut plângere la Poliţie, dar nu s-a întâmplat nimic. Soţul a plecat în străinătate să muncească pentru că vom fi scoşi în drum. Ne pierdem casele, tot ce avem. Cîrpean spune că nu avem ce-i face, decât să-l dezbrăcăm, să luăm pielea de pe el, că bani să achite creditele nu are", îşi strigă disperarea Maria Balosin. „Am fost şi la DNA, şi nimic. Am de dat 50.000 de lei la bancă din cauza lui. Ne-a păcălit pe toţi", acuză şi Sibeliu Bezan, fost angajat de-al lui Cîrpean.

Plângeri nesoluţionate

În ciuda faptului că la IPJ Caraş-Severin şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa s-au strâns zeci de plângeri penale şi denunţuri, unele care datează chiar şi din 2009, dosarul a fost uitat prin cele mai ascunse sertare. „La nivelul Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin au fost depuse mai multe plângeri împotriva lui C. Marius privind luarea unor credite pe numele angajaţilor societăţilor pe care le administra sau la care a fost asociat. Se efectuează cercetări cu privire la cele sesizate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa", au fost informaţiile oferite de Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Marius Cîrpean se află în concediu de zece zile şi nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii. „Credite doar cu o copie de buletin nu se puteau da. Nu se puteau ridica credite dacă persoanele respective nu au fost aici să semneze", ne-a explicat Florica Deaconu, reprezentant al BCR Bocşa.

Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, nu ştie nimic despre subalternul său din Caraş-Severin şi, totodată, coleg în PDL. „Nu am evaluat activitatea dumnealui în ultimele şase luni de zile, dar nu ştiu să fie probleme. Orice începere a urmăririi penale însă înseamnă automat suspendarea din funcţie. În momentul în care eu primesc de la ministerul public comunicarea că a început urmărirea penală am obligaţia profesională să-l suspend din funcţie", a mărturisit Ionescu. Începerea urmăririi ar aduce şi linişte în casele sutelor de păgubiţi, pentru că asta ar atrage automat oprirea executării silite. Nu ar scăpa definitiv de probleme, dar cel puţin nu ar fi scoşi în drum.

"Orice începere a urmăririi penale înseamnă automat suspendarea din funcţie."
Silvian Ionescu
şeful Gărzii Naţionale de Mediu

Poliţişti cercetaţi pentru corupţie

Peste 1.600 de persoane din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost cercetate, în 2011, de către Direcţia Generală Anticorupţie. În aproape 1.000 de cazuri este vorba despre poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră. Potrivit rapoartelor Direcţiei Generale Anticorupţie, au fost puse sub învinuire 774 de persoane, din care 316 angajaţi ai MAI, iar din cele 455 de persoane inculpate, 204 fac parte din personalul Internelor. De asemenea, statisticile mai relevă faptul că dintre cele 322 de persoane reţinute, 204 sunt cadre ale Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi a altor structuri MAI.

Doctoriţa şpăgară este şi procesomană

BOTOŞANI, Mihaela Iacob

Procurorii susţin că au suficiente probe care demonstrează că Liliana Teodoriu (52 de ani), şefa Comisiei de evaluare de la Casa de Pensii Botoşani, lua şpagă pentru a aproba dosarele de pensionare. Acesta este şi motivul pentru care au făcut ieri recurs faţă de decizia magistraţilor care au respins cererea de arestare preventivă pentru luare de mită în formă continuată. „Două luni a fost filată şi avem suficiente probe care susţin acuzarea. Nu comentez decizia judecătorilor", a spus Cristian Popovici, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Liliana Teodoriu, medic   Foto: Monitorul de Botoşani



Doctoriţei i s-a impus interdicţia de a părăsi ţara şi de a intra în contact cu persoanele audiate în acest caz. „Este procesomană. Dă în judecată pe oricine şi pentru orice", a spus Ştefan Dodiţă, directorul Casei de Pensii Botoşani, instituţie acţionată în judecată de peste 30 de ori de doctoriţă în ultimii ani. Şase procese se află pe rolul Tribunalului Botoşani numai de la începutul anului.

„Contestă absolut orice decizie a superiorilor, de la sancţiuni disciplinare la fişele de evaluare a activităţii sau neplata orelor suplimentare. Ne-a dat în judecată şi pentru că nu i s-au aprobat zile în plus la concediul de odihnă", a spus Iuliana Petruşcă, jurista Casei Judeţene de Pensii.

Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost dată în judecată de medicul Liliana Teodoriu, nemulţumită de decizia mutării cabinetului de expertiză medicală de la Serviciul de Medicină Legală în incinta Casei Judeţene de Pensii.

Poliţişti beţivi şi chiulangii

image

Mircea Marcel, şeful Poliţiei Locale Dej, a fost reţinut de agenţii de la rutieră   Foto: Transilvania Channel



Şeful Poliţiei Locale din Dej, comisarul Mircea Marcel, a fost prins, marţi noaptea, de agenţii de la rutieră, beat turtă la volanul maşinii de serviciu. Acesta a refuzat să sufle în etilotest, iar poliţiştii l-au dus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice. Comisarul neagă tot, chiar dacă, ieri, a fost dat publicităţii un film, realizat de o televiziune locală, în care se poate observa că abia poate vorbi cu poliţiştii. „N-am consumat alcool atunci. Aseară am fost într-o stare generală proastă. Sunt şi acum", a susţinut, ieri, şeful Poliţiei Locale Dej.

Superiorul său, primarul Dejului, Costan Morar, afirmă că, de ieri, Mircea Marcel a fost suspendat din funcţia de şef al Poliţiei Comunitare. Comandantul Poliţiei Dej, comisarul-şef Aurel Mureşan, a declarat că în 2008, Marcel a mai fost găsit sub influenţa băuturilor alcoolice, conducând autoturismul Primăriei.

Poliţistul-profesor lipsea de la ore

Un profesor din Galaţi a reuşit performanţa de a chiuli de la ore timp de doi ani, fiind plătit fără probleme în tot acest timp. Psihologul Ionuţ Răileanu (34 de ani) răspundea, din 2009, de asistenţa psiho-pedagogică a şcolarilor din patru localităţi şi a fost reclamat Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) de un grup de profesori şi părinţi de la mai multe şcoli din judeţul Galaţi.

În realitate, Ionuţ Răileanu (34 de ani) este poliţist de frontieră la Oancea şi lucrează într-o patrulă cu program „12 cu 24". El spune că ar fi fost la ore, dar că a avut „program flexibil" la şcoală, de aceea nu a fost văzut de profesori. Culmea, deşi toţi profesorii spun că Ionuţ Răileanu a chiulit, el a fost plătit fără probleme pentru 18 ore pe săptămână, pontajul fiind întocmit chiar de către soţia acestuia, Diana Răileanu (32 de ani), directoarea şcolii din Cavadineşti.

Ionuţ Răileanu şi-a dat ieri demisia. Inspectoratul Şcolar a anunţat că şi directoarea şcolii va fi eliberată din funcţie.  Bogdan Nistor, Florina Pop

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite