Escaladare tragică în războiul din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îndeosebi civili, printre care copii, şi imense pagube materiale.Cuvintele calm şi linişte au fost înlocuite de coşmar şi disperare de locuitorii aflaţi de-o parte şi de alta a frontierei

îndeosebi civili, printre care copii, şi imense pagube materiale.
Cuvintele calm şi linişte au fost înlocuite de coşmar şi disperare de locuitorii aflaţi de-o parte şi de alta a frontierei israelo-libaneze. Dar nu numai de aceştia, din moment ce Tshal - armata israeliană - şi-a extins atacurile şi asupra unor oraşe nord-libaneze, iar Hezbollahul a tras cu rachete asupra unei nave militare israeliene şi ameninţă chiar Tel Avivul, unde gradul de alertă a fost sporit.

Haifa - nouă morţi, zeci de răniţi
În timp ce, din ţara Cedrilor, resortisanţii străini sunt evacuaţi în masă, iar localnicii se refugiază în Siria, în Israel, sute de mii de oameni din nord n-au mai ieşit din adăposturi. Ieri, zece rachete iraniene Raad 2 şi Raad 3, trase de Hezbollah, au lovit gara feroviară din Haifa, nordul israelian, provocând moartea a nouă persoane şi rănirea altor câteva zeci. În prealabil, o altă rachetă ţintise o navă militară israeliană, ucigând patru soldaţi. şi aceasta era de fabricaţie iraniană: de tipul C-802, sol-mare, dezvoltată pe baza tehnologiei chineze, cu o rază de acţiune de 100 de km şi ghidată prin radar. şi alte localităţi din nordul israelian - Nahariya, Carmiel, Tiberias etc. - au fost atacate. Astfel, rachetele Hezbollah au ajuns la distanţe tot mai mari în teritoriul israelian. În paralel s-a anunţat că la Haifa a fost amplasată o baterie de rachete Patriot ce pot intercepta rachetele străine.

20 de civili libanezi, ucişi de o rachetă israeliană
Ofensiva israeliană în Liban s-a extins şi asupra altor oraşe, în afară de sudul Beirutului fiind atacate Tyr, Tripoli, Saida, Junieh şi Amsheet. Au fost distruse şosele, benzinării şi 21 de poduri, iar cartierul general din Beirut al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost pulverizat. şi în Liban au căzut victime civilii. Astfel, 20 de persoane, între care 15 copii, au murit după ce o rachetă israeliană a lovit un microbuz în sud. E cel mai grav atac înregistrat de la declanşarea ofensivei Israelului.

Liderul şiiţilor irakieni ameninţă:
"Nu putem sta cu braţele încrucişate"
Liderul şiiţilor irakieni, radicalul Moktada al-Sadr, a declarat că irakienii "nu pot asista cu braţele încrucişate" la loviturile militare ale Israelului împotriva Libanului, semnalând astfel posibile intensificări ale atacurilor miliţiilor şiite împotriva trupelor SUA. Principalul vinovat în conflictul din Liban, a arătat el, este America, aliatul cel mai important al Israelului. Afirmaţiile sale au fost repetate în toate moscheile şiite din Irak. Pe altă parte, potrivit unor oficialităţi militare irakiene, miliţiile şiite sunt instruite în tehnica fabricării de bombe artizanale de către Hezbollah.

Der Spiegel"
Germania, solicitată să medieze conflictul
Mai multe ţări occidentale au cerut cancelarului german, Angela Merkel, şi ministrului de externe să medieze conflictul din Orientul Mijlociu, a anunţat săptămânalul "Der Spiegel". SUA i-au cerut lui Merkel să discute cu oficialii israelieni, cărora aceasta le-a spus că Libanul se află într-o situaţie delicată şi nu trebuie destabilizat, afirmă "Der Spiegel". Biroul de presă al cancelariei germane şi Ministerul de Externe nu au comentat informaţiile. Germania a mai acţionat, în trecut, ca mediator între Israel şi mişcarea Hezbollah, acţiune ce s-a finalizat în 2000 cu un schimb de prizonieri între cele două părţi.

Posibil armistiţiu în Liban?
În următoarele 24 de ore, Israelul şi Hezbollahul ar putea încheia un armistiţiu, ca urmare a eforturilor depuse de o terţă parte, a declarat, ieri, preşedintele parlamentului libanez, şiitul prosirian Nabih Berri. "Există o oportunitate pentru obţinerea unei încetări a focului", prin intermediul unei terţe părţi, a arătat el. În absenţa acestui armistiţiu, "întreaga regiune va fi în pericol", a avertizat Berri referindu-se la ofensiva israeliană din Liban. El a spus că "o terţă parte" - pe care a refuzat să o identifice - ar putea superviza "un schimb de prizonieri".

Comandouri israeliene în "ţara Cedrilor"
În Liban acţionează comandouri speciale israeliene, care efectuează operaţiuni terestre, în paralel cu raidurile aeriene şi atacurile marinei, a declarat şeful operaţiunilor statului major israelian, gen. Gadi Eisenkraut. O informaţie similară a fost publicată ieri de ziarul cu cel mai mare tiraj din Israel, "Yediot Aharonot".

Cronică de război
Ziua a 5-a
* Ambasada Iranului la Beirut a dezminţit prezenţa soldaţilor iranieni în Liban, afirmând că alegaţiile israeliene în acest sens sunt "lipsite de orice suport real".
* În primele cinci zile de război, Hezbollah a tras 400 de rachete asupra teritoriului israelian.
* Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Mussa, a declarat că procesul de pace în Orientul Mijlociu a eşuat. * Aşa cum a făcut în 1982, când transmitea ordine prin fluturaşi lansaţi din elicoptere, Tsahal cere populaţiei din sudul libanez să părăsească zona. * Hezbollahul ar dispune de 10.000-12.000 rachete ce pot atinge ţinte aflate la 30-70 km distanţă. * Siria va pune toate resursele sale la dispoziţia Libanului pentru a-l ajuta să facă faţă atacurilor israeliene care îl devastează, a declarat, la Damasc, preşedintele Bashar al-Assad. * Tsahal a revenit în nordul Gazei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite