Erste susţine imaginea BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase luni de la listare, acţiunile Erste se menţin pe zona de câştig La şase luni de la listare, acţiunile Erste rezistă pe "plus", chiar dacă piaţa BVB este pe scădere. Ieri nu

La şase luni de la listare, acţiunile Erste se menţin pe zona de câştig

La şase luni de la listare, acţiunile Erste rezistă pe "plus", chiar dacă piaţa BVB este pe scădere. Ieri nu au putut evita însă o corecţie majoră.

Acţiunile Erste Group Bank, acţionarul principal al Băncii Comerciale Române, au împlinit o jumătate de an de când sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Această perioadă poate fi considerată de probă, în primul rând pentru capacitatea BVB de asimila un emitent cu o capitalizare bursieră mai mare de trei ori decât celebrele 5 SIF-ui însumate. Din perspectiva emitentului acţiunilor cu simbolul bursier EBS, acestea au avut un rol pozitiv cu dublă valenţă.

Pe de o parte, prin listarea de la BVB a fost îndeplinit cu promptitudine un agajament asumat în faţa salariaţilor: acela de a le oferi posibilitatea de a-şi tranzacţiona acţiunile dobândite prin programul de privatizare al BCR.

"Suntem foarte satisfăcuţi de rezultatele deciziei listării pe Bursa de Valori Bucureşti. Am avut o promisiune de onorat şi anume aceea de a le oferi angajaţilor noştri din România posibilitatea de a-şi fructifica deţinerile pe piaţa de capital locală", ne-a declarat Michael Mauritz, purtătorul de cuvânt al grupului finaciar bancar austriac.

Acţiunile EBS s-au tranzacţionat ieri la nivelul de 149,2 lei cu 5,5% peste valoarea de închidere din 14 februarie. În această perioadă s-au tranzacţionat aproape 400.000 de acţiuni în valoare totală echivalentă de peste 300 milioane euro.

"Semne de încredere în România"

Pe de altă parte, această operaţiune a promovat imaginea Erste în România şi a confirmat progresele economiei româneşti în Uniunea Europeană (BCR are o pondere importantă în activele grupului austriac).

"Chiar dacă volumul de tranzacţionare al titlurilor noastre la Bucureşti este mai mic decât cel de pe bursele din Cehia sau Viena, contează că tendinţa de creştere s-a conturat. Acesta este un semn de încredere în România şi în progresele evidente de după integrare", afirmă Mauritz.

Observatorii pieţei de capital care privesc prezenţa Erste cu "ochii" marilor investitori au şi păreri uşor diferite. Chiar dacă acestea nu sunt legate direct de calitatea acestor titluri, ci de conjunctura pe care o traversează piaţa în această perioadă". Lichiditatea de la Bucureşti poate fi acceptabilă pentru investitorii mici şi mijlocii.

Altfel, grosul tranzacţiilor cu acţiunile Erste rămâne la Viena. Mai ales că acolo sunt costuri sensibil mai mici. E dificil pentru un investitor de calibru mai mic să câştige din diferenţele de preţuri de pe cele trei platforme de tranzacţionare pentru că de acest lucru se ocupă market makerii", consideră Emil Ogică, vicepreşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Ieri, acţiunile grupului austriac au copiat evoluţiile de piaţa bursieră vieneză, dar cu amplitudine mai mare.

Creştere de peste cinci procente

Cu toate acestea, titlurile de capital EBS se menţin pe o creştere de peste 5% faţă de preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare. Ceea ce vine să confirme că mai curând decât piaţa principală a BVB, ai căror indici au scăzut în acelaşi interval cu peste 30%, titlurile Erste reflectă în bună măsură parcursul economiei româneşti, BCR obţinând rezultate financiare notabile la nivelul grupului, cu o contribuţie de peste 24% la profitul net pe şase luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite