Erste, aliatul Băncii Centrale pentru înăsprirea creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce majoritatea bancherilor autohtoni au criticat aspru intenţia băncii centrale de a limita prin măsuri administrative creditarea, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a criticat, la

După ce majoritatea bancherilor autohtoni au criticat aspru intenţia băncii centrale de a limita prin măsuri administrative creditarea, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a criticat, la rândul său, goana după cota de piaţă a instituţiilor de credit din ţara noastră.

"În România sunt încă multe bănci care aleargă după cotă de piaţă, pompând bani în buzunarele românilor, într-un mod nu vreau să zic iresponsabil, dar aproape iresponsabil", apreciază Treichl.

Astfel, preşedintele acţionarului majoritar al BCR spune că majorarea creditului intern este benefică pentru avansul economiei şi pentru populaţie, dar este periculoasă atunci când sunt împumutaţi bani unor persoane care nu au capacitatea să-i returneze.

Mai mult decât atât, oficialul Erste Bank arată că, deşi pe piaţa internă acţionează bănci internaţionale de renume, România nu este o prioritate pentru multe dintre acestea.

Preşedintele Erste Bank spune că instituţiile de credit din România sunt mult prea preocupate de cota de piaţă

Supărat pe iresponsabilitatea unora dintre băncile din România, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, salută noile reguli BNR privind creditarea populaţiei.

După ce majoritatea bancherilor autohtoni au criticat aspru intenţia băncii centrale de a limita prin măsuri administrative creditarea, oficialul băncii austriece a criticat, la rândul său, goana după cota de piaţă a instituţiilor de credit din ţara noastră.

"În România sunt încă multe bănci care aleargă după cotă de piaţă, pompând bani în buzunarele românilor, într-un mod nu vreau să zic iresponsabil, dar aproape iresponsabil", a declarat Treichl.

Economiile din Est, expuse indirect

În acest context, Treichl consideră că banca centrală are toate motivele să-şi înăsprească regulamentele şi este chiar obligată să ia măsuri pentru a corecta comportamentul iresponsabil al instituţiilor de credit.

Astfel, preşedintele acţionarului majoritar al BCR spune că majorarea creditului intern este benefică pentru avansul economiei şi pentru populaţie, dar este periculoasă atunci când sunt împrumutaţi bani unor persoane care nu au capacitatea să-i returneze.

Practic, supraîndatorarea a fost principalul motiv declanşator al crizei creditelor subprime din Statele Unite, care de mai bine de un an face ravagii pe pieţele financiare internaţionale.

Mai mult decât atât, oficialul Erste Bank arată că, deşi pe piaţa internă acţionează bănci internaţionale de renume, România nu este o prioritate pentru multe dintre acestea, iar managementul local, deşi foarte bine pregătit, nu ţine cont de strategia şi de responsabilităţile asumate la nivel internaţional.

Economiile din Europa Centrală şi de Est au reuşit până în momentul de faţă să evite efectele crizei din sectorul financiar şi au continuat să înregistreze rate de creştere cu mult peste cele înregistrate de statele din Europa Occidentală. Cu toate acestea, expunerea indirectă pe pieţele afectate de turbulenţele financiare s-ar putea resimţi, mai devreme sau mai târziu, pe piaţa românească.

Creditarea cu măsură, benefică

"Este clar că Banca Naţională este îngrijorată de riscurile creditării, evidenţiate în raportul de stabilitate. Una dintre principalele îngrijorări ale BNR o reprezintă supraîndatorarea instituţiilor de credit din România la bănci din afară, expuse direct crizei", explică Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Analistul spune că banca centrală încearcă pe toate căile, chiar şi prin cele administrative, "neortodoxe", să limiteze creditarea. "Nu cred că noile regulamente vor genera un efect semnificativ, pentru că băncile vor găsi cu siguranţă mijloace pentru a le ocoli", spune Voinea.

Practic, ultimul proiect de regulament al BNR prevede ca băncile să aplice teste de stres românilor care vor să ia un credit, în funcţie de veniturile pe care le realizează. O altă prevedere este legată de modul de calcul al gradului de îndatorare la creditele acordate populaţiei.

Nu francilor elveţieni!

Creditarea în monede exotice a intrat din nou în vizorul reprezentanţilor Erste Bank. "Trebuie să se termine odată cu porcăria creditelor în franci elveţieni, euro este suficient şi chiar este nevoie de finanţări în euro", a declarat ieri Andreas Treichl.

Pe de altă parte, aproape 75% din împrumuturile în euro către populaţie acordate de BCR sunt finanţate din depozitele de la clienţi, a mai spus Treichl. Oficialii BNR au atras atenţia în repetate rânduri că împrumuturile în franci elveţieni pot fi riscante şi că băncile ar trebui să limiteze creditarea în monede exotice.

Profitul net al BCR a urcat în primul semestru cu 63,5%, la 759,5 milioane de lei

Cea mai mare instituţie de credit din România ca valoare a activelor, Banca Comercială Română (BCR), a raportat, ieri, pentru primul semestru din acest an, un profit net de 759,5 milioane de lei (206,6 milioane de euro), în creştere cu 63,5% faţă de perioada similară din 2007. În acelaşi interval, activele au urcat cu 2,3% comparativ cu decembrie 2007, la 64,81 miliarde de lei.

Profitul aferent primelor şase luni reprezintă cel mai mare rezultat net semestrial din istoria BCR, spun oficialii băncii. Activele totale ale băncii au crescut cu 1,8%, la 60,68 miliarde de lei (16,66 miliarde de euro). Rata mai mare de creştere a creditelor acordate clienţilor decât a activelor totale reflectă faptul că sunt alocate mai multe resurse pentru activitatea principală a băncii.

Listarea BCR nu avantajează Erste

Ponderea creditelor în monedă naţională în portofoliul BCR, de 50,3% din totalul creditelor, depăşeşte media pieţei. Creditele în monede străine sunt denominate numai în euro şi dolari. Depozitele atrase de la clienţi au crescut, în primele şase luni, cu 6,8%, la 32,32 miliarde de lei (8,87 miliarde de euro).

Mult aşteptata listare a BCR nu avantajează grupul Erste Bank (acţionarul majoritar), care are ca strategie să nu tranzacţioneze la bursă acţiunile subsidiarelor, dar va fi realizată, întrucât reprezintă parte din contract, a declarat, ieri, Andreas Treichl, preşedintele băncii austriece.

"La momentul listării Erste, în 1997, am spus că vrem o singură acţiune, nu mai multe, şi că nu listăm subsidiarele. Suntem obligaţi să încălcăm acum această decizie. Nu există altă cale, pentru că este parte din contract", a subliniat Treichl.

Pe de altă parte, el afirmă că ar putea fi o situaţie "interesantă", având în vedere că Erste a pierdut din valoare prin expunerea pe România. În luna iulie, fostul preşedinte al BCR, Manfred Wimmer, a declarat că Erste Bank intenţionează să îşi respecte obligaţia contractuală de a lista acţiunile BCR până cel târziu în octombrie 2009, dar va opta pentru majorarea capitalului băncii numai dacă este necesară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite