Erorile din contractul Petrom, căutate de o comisie prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ia o amploare fără precedent. Este însă bizar cum de am aflat abia acum de dosarul Petrom, în condiţiile în care procurorii DNA pritocesc la el încă din primăvară. Mai mult, în condiţiile

ia o amploare fără precedent. Este însă bizar cum de am aflat abia acum de dosarul Petrom, în condiţiile în care procurorii DNA pritocesc la el încă din primăvară. Mai mult, în condiţiile în care utilităţile publice din România se scot la mezat de 16 ani încoace, este la fel de absurd să te întrebi dacă a fost bună sau nu privatizarea lor.
Deciziile CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri seara, că CSAT a cerut desecretizarea contractelor de privatizare din sectorul energetic, inclusiv a Petrom. În ceea ce priveşte privatizarea Petrom, Băsescu a apreciat că acest contract se află "pe bună dreptate" în atenţia Parchetului General. "Deja contractul Petrom se află la Parchet şi constatăm că pe bună dreptate se află la această instituţie. El trebuie analizat în toată derularea procesului, de la elementul de decizie la elementul de punere în aplicare, inclusiv respectarea recomandărilor consultantului. Da, sunt erori", a declarat şeful statului. Preşedintele României a arătat că CSAT, nefiind o instituţie abilitată să desfăşoare anchete, a analizat în special mecanismele după care s-au făcut aceste privatizări: "Este evident că sunt suficiente contracte în care s-au făcut erori în ceea ce priveşte garantarea securităţii energetice a populaţiei, iar cea mai importantă concluzie a fost aceea că astfel de erori nu trebuie să se mai petreacă în procesele viitoare", a apreciat Traian Băsescu. El a cerut ministrului economiei, Codruţ Şereş, să contacteze "în cel mai scurt timp" partenerii de contract ai României şi să-i informeze asupra solicitărilor CSAT privind desecretizarea contractelor de privatizare.
CSAT a mai solicitat şi publicarea, eventual pe site-ul de pe internet al Ministerului Economiei, a contractelor de furnizare sau de intermediere în domeniul energetic, cu menţionarea numelui firmelor, acţionarilor şi a conţinutului contractelor. "O altă decizie a CSAT a fost că toate societăţile, care au contracte de furnizare de energie sau contracte de intermediere între producătorii de energie electrică şi utilizatori, trebuie făcute publice de către Ministerul Industriilor, cu menţionarea numelui firmei, a acţionarilor şi a conţinutului contractelor", a anunţat Băsescu. El a menţionat că aceste contracte se află la preşedinţie, dar că nu este treaba acestei instituţii să le facă publice. "Ministerul Industriilor (n.r. MEC) trebuie să le facă publice, să le pună pe site-ul ministerului", a solicitat şeful statului.
Comisie prezidenţială pentru strategia energetică
La finalul şedinţei CSAT, Traian Băsescu a anunţat şi constituirea unei comisii prezidenţiale care să elaboreze viitoarea strategie energetică a României. Strategia urmează să fie elaborată în maximum şase luni şi, ulterior, va fi supusă aprobării guvernului. "Noua strategie este necesară datorită proceselor de privatizare care au avut loc şi care au schimbat elementele de fond, avute în vedere în strategiile anterioare în ceea ce priveşte garantarea securităţii energetice a populaţiei", a spus Băsescu. Tot miercuri, CSAT a discutat situaţia stocurilor de resurse energetice. Băsescu a insistat că, potrivit informaţiilor oferite de ministrul Şereş, resursa energetică este asigurată, iar importurile s-au făcut la preţul pieţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite