Eroare CIA: avion cu misionari doborât în Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a fost la curent cu tragica eroare, dar a ascuns timp de şapte ani adevărul. În aprilie 2001, din ordinul Agenţiei de informaţii a fost doborât în Peru un avion cu misionari americani la bord. Între ei se aflau o mamă cu un sugar.

Staff-ul CIA luase decizia de a doborî avionul de tip Cessna A-37B, fiind convins că aparatul era utilizat pentru transportul de droguri. Nu a clarificat însă pe deplin situaţia. A înţeles că face o eroare atunci când ordinul nu mai putea fi retras.

Detaliile catastrofei aeriene care au fost ţinute în secret în tot acest timp de Casa Albă, de Ministerul Justiţiei şi de Congres au fost scoase recent la lumină, în urma unei anchete interne a CIA.

Congresmanul republican Pete Hoekstra, preşedintele Comisiei pentru servicii secrete din Camera Reprezentanţilor, a solicitat deja deschiderea unui dosar penal în acest caz.

“Este de-a dreptul cumplit numai să auzi cum sună: Agenţia a încălcat legea, a acţionat neprofesionist şi a ascuns adevărul în tot acest timp”, s-a indignat Pete Hoekstra, indicând că - potrivit anchetei interne - tragedia s-a petrecut în timpul zilei.

Doborât deasupra Amazonului

Atunci când a fost emis ordinul de atac, avionul zbura deasupra fluviului Amazon. Aparatul Cessna A-37B, cu un singur motor, transporta o familie de misionari baptişti, soţii James şi Veronica Bowers, şi copiii lor, un băiat şi o fetiţă de doar şapte luni, recent adoptată.

Aparatul a fost doborât de un bombardier peruan, care se afla la dispoziţia CIA. Şi-au pierdut viaţa în tragedie Veronica Bowers (37 de ani) şi fiica sa. Soţul femeii şi fiul lor au supravieţuit. Kevin Donaldson, pilotul aparatului, tot cetăţean american, a fost grav rănit.

Familia Bowers făcea parte din Asociaţia Baptistă de Evanghelizare şi îşi desfăşura activitatea educativă şi religioasă în zona peruană a Amazoniei.

Conform anchetei interne a CIA, din care unele fragmente au fost date publicităţii încă de joi, Agenţia a ascuns mai multor anchete interne informaţii care confirmau recurgerea la forţă în operaţiunile de interceptare, cu aprobarea guvernului american.

Eroare fatală

La câteva ore după atac, “incidentul a fost prezentat drept eroare singulară în cadrul unei operaţiuni de succes”, se scrie în raport.

Într-un alt raport al Departamentului de Stat, datând din 2001, se afirmă că la început avionul a fost considerat drept “element” al unui transport de droguri, dar după puţin timp cei care au ordonat ca aparatul să fie doborât au înţeles că au greşit. Era însă prea târziu să mai contramandeze dispoziţia.

Explicaţia oficială

După “incident”, Ministerul Apărării din Peru a declarat că avionul a fost doborât de un bombardier al forţelor aeriene naţionale, întrucât pilotul nu s-a confirmat ordinului de a ateriza de urgenţă. Încă de atunci au apărut informaţii care speculau implicarea Biroului american pentru combaterea traficului de droguri.

Ancheta internă a CIA mai scoate la iveală faptul că în Peru au fost doborâte şi alte aparate de zbor în urma unor decizii luate în grabă, fără o analiză minuţioasă a fiecărui caz în parte.

Programul SUA în comun cu Peru pentru combaterea drogurilor a fost lansat în 1994, sub preşedinţia lui Bill Clinton. După incidentul cu avionul Cessna la bordul căruia se aflau misionari americani, acest program a fost suspendat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite