Erin Brockovich se întoarce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea care a "smuls" 333 milioane de dolari despăgubiri companiei Pacific Gas Electric Company se implică într-un nou caz Personajul Erin Brockovich este asociat, de multe ori, cu actriţa

Cea care a "smuls" 333 milioane de dolari despăgubiri companiei Pacific Gas Electric Company se implică într-un nou caz

Personajul Erin Brockovich este asociat, de multe ori, cu actriţa Julia Roberts, care a obţinut un Oscar pentru cel mai bun rol feminin din filmul cu acelaşi nume. Dar Erin are propriul ei chip şi, la mai bine de 10 ani de când a obţinut despăgubiri substanţiale pentru locuitorii unui sătuc din California, intră din nou în arenă. De data aceasta, ea dă în judecată o altă mare companie americană, pentru daune aduse locuitorilor din Yarloop, Australia.

Americanca de 46 de ani a avut curajul de a demonstra, acum mai bine de un deceniu, că locuitorii din Hinkley, California, şi-au ruinat sănătatea din cauza conductelor colosului energetic Pacific Gas and Electric Company ce au contaminat solul şi pânza freatică din zonă.

După o adevărată muncă de detectiv, după ce a fost hărţuită de autorităţi şi după un proces răsunător, Erin a reuşit să obţină pentru clienţii ei, locuitorii din Hinkley, o sumă impresionantă drept despăgubiri. Povestea l-a impresionat pe regizorul Steven Soderbergh, care, în 2000, a transpus-o pe ecran, în filmul intitulat simplu "Erin Brockovich". Mottoul acestuia a fost: "A reuşit să pună un sat pe picioarele sale şi să aducă o companie uriaşă în genunchi".

Un sat împotriva unei multinaţionale

Implicată profund în apărarea mediului înconjurător, dar şi a sănătăţii oamenilor expuşi daunelor ambientale provocate de activităţi industriale, Erin coboară din nou în arena luptei legale, "inamicul" fiind, de data aceasta, multinaţionala ALCOA, colosul american al aluminiului. În aceste zile, Erin se află în Australia, unde discută cu mai mulţi avocaţi intentarea unei cauze colective din partea locuitorilor unei mici localităţi, Yarloop, aflată la sud de oraşul Perth, de pe coasta vestică australiană. Emanaţiile provenite de la o rafinărie de bauxită ce aparţine de ALCOA constituie cauza unor grave probleme de sănătate denunţate de locuitorii din Yarloop.

Boli de stomac şi morţi premature

"Este un caz care seamănă mult cu cel din California", a declarat Erin când a ajuns pe continentul australian.
Erin a primit informaţiile despre degradarea stării de sănătate a locuitorilor din Yarloop de la o femeie de 52 de ani care, într-un lung e-mail, i-a povestit că fiul ei se stinge pe picioare, din cauza unei tumori stomacale.
După o cercetare mai atentă, americanca a aflat că cel puţin 250 de localnici suferă de dificultăţi respiratorii, de iritaţii oculare, de dureri în gât şi de piept, dar şi de boli de sânge ori stomac. Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în apropierea rafinăriei.

În plus, din statistici a reieşit că, din anul 2002 şi până în prezent, populaţia din Yarloop a scăzut, de la 874 de locuitori la 546. Pentru demararea procesului împotriva ALCOA, Erin a apelat la o firmă de avocaţi din Queensland.

Aceştia şi-au luat angajamentul de a trimite experţi în toxicologie la rafinăria vizată, pentru efectuarea unor expertize. Deocamdată, conducerea ALCOA susţine că "nu există niciun detaliu pentru care să fim traşi la răspundere" şi că activitatea rafinăriei respectă toate prevederile legale, inclusiv pe cele de protecţie a mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite