Eradicaţi mafia revoluţionarilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ solicită public eliminarea sistemului de privilegii pentru revoluţionarii din categoria „luptătorilor remarcaţi“ în Revoluţia din decembrie 1989.

După 22 de ani în care bugetul de stat a fost căpuşat fără întrerupere de mafioţi deghizaţi în revoluţionari, asistăm, în sfârşit, la primele arestări. George Costin, fost secretar de stat al revoluţionarilor, membru PDL şi lider al Asociaţiei „Metrou", a fost reţinut pentru 29 de zile împreună cu Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, doi dintre locotenenţii săi. Cei trei sunt acuzaţi de spălare de bani în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat. Procurorii DNA au făcut publice câteva convorbiri telefonice din dosar, care dovedesc, mai clar ca niciodată, că aşa-numita categorie a revoluţionarilor este, în mare parte, o masă de profitori controlată la vârf de indivizi fără scrupule care acţionează după regulile nescrise ale lumii interlope.

Potrivit procurorilor, într-o discuţie telefonică din 10 ianuarie 2012, Costin i-a cerut lui Cotenescu să obţină informaţii despre procurorii care erau pe urmele lor. „Da, domnu' ministru... Şi... vă spun eu... Îl aranjez... Dacă nu... dacă vreţi să vă aduc o mână, o mână vă aduc, dacă vreţi", a spus Serafim Cotenescu, preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Câmpulung Muscel. Costin a replicat: „Spune sau nu spune, nu are importanţă că după aia eu ajung în instanţă, dar eu vreau să-i omor pe ăştia, înţelegi? Eu până nu-l omor pe procurorul ăsta, nu mă las!".„Adevărul" a scris despre neregulile comise de George Costin încă din vara anului 2011.

Am prezentat facsimile ale contractelor prin care revoluţionarii erau obligaţi să plătească dijmă şi ale chitanţelor prin care Asociaţia „Metrou" încasa banii, am publicat mărturii ale mai multor revoluţionari despre afacerile construite pe baza legii recunoştinţei şi declaraţii ale lui George Costin în care acesta recunoştea că a falsificat documente depuse în dosarele de preschimbare a sute de revoluţionari! La acea vreme, Costin era secretar de stat în Guvernul României şi a rămas în această funcţie până acum o săptămână, când a fost reţinut de DNA. A rămas un înalt demnitar al statului român, deşi a recunoscut că a comis falsuri şi că a primit miliarde de lei vechi pe care revoluţionarii din asociaţia sa îi încasaseră de la bugetul de stat!

Lege în interesul lui Costin

Fostul prim-ministru Emil Boc nu a răspuns ieri la telefon pentru a explica de ce a menţinut în funcţie un asemenea personaj. În schimb, Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, a declarat pentru „Adevărul" că George Costin va fi exclus din partid: „Este ca şi exclus din PDL. În codul etic al partidului avem o regulă conform căreia un membru arestat este exclus automat. Zilele acestea, când ne vom întruni în Biroul Politic Naţional, vom lua şi decizia oficială".

Deşi are în faţă toate aceste elemente care arată că  „Legea Recunoştinţei" a fost transformată într-o afacere care generează profituri uriaşe căpuşând bugetul de stat, Puterea nu pare dispusă să taie răul din rădăcină. În loc să tranşeze o dată pentru totdeauna problema revoluţionarilor, coaliţia de guvernare lucrează în aceste zile la o nouă lege. În mod uluitor, noua lege nu va reduce privilegiile revoluţionarilor, ci ar putea să le sporească. Proiectul va fi luat în discuţie, astăzi, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, iar în zilele următoare ar putea intra în plen pentru votul final.

Proiectul de lege este cu atât mai scandalos cu cât el conţine zeci de amendamente propuse chiar de George Costin. Dacă legea va fi promulgată în forma actuală, ar urma ca toţi cei 21.000 de revoluţionari din România să beneficieze de indemnizaţie, fără a mai fi condiţionaţi de veniturile lunare. Am putea ajunge, astfel, în situaţia de a plăti bani grei unor parlamentari sau mari oameni de afaceri care au certificate de „luptători remarcaţi".

De  asemenea, legea conţine şi o serie de amendamente prin care Costin a urmărit interese personale: subjugarea revoluţionarilor prin introducerea obligaţiei de a fi avizaţi anual de o asociaţie de revoluţionari şi permisiunea pentru fiecare asociaţie de a primi cotizaţii şi sponsorizări. Ar însemna o nouă afacere uriaşă în contextul în care Asociaţia „Metrou" are nu mai puţin de 4.488 de membri şi fiecare este obligat să plătească o cotizaţie.  

Lanţul imposturii

Relaţia lui George Costin cu revoluţionarii din subordinea sa scoate în evidenţă verigile imposturii din această breaslă. Costin, cu influenţa pe care a dobândit-o de-a lungul anilor în rândul revoluţionarilor, i-a convins să le ia din bani. Revoluţionarii au acceptat ştiind că fără Costin dosarele lor nu ar fi validate, întrucât nu s-au remarcat cu nimic la Revoluţie. Un exemplu grăitor este declaraţia depusă la dosar de Dănuţ Giurea, membru al Asociaţiei „Metrou", filiala Buzău: „În luna decembrie 1989 eram lăcătuş-mecanic la Întreprinderea de Mase Plastice Buzău.

Aveam cunoştinţă despre evenimentele petrecute în perioada 16-21.12.1989 la Timişoara întrucât ascultam postul de radio Europa Liberă. În data de 22, în timp ce mă aflam la locul de muncă - am auzit de fuga soţilor Ceauşescu. Împreună cu mai mulţi colegi am plecat spre sediul Comitetului Judeţean pentru a vedea ce se întâmplă. Am ajuns aici în jurul orei 13.30 şi am văzut foarte multă lume adunată. (...) Am scandat lozinci, iar în jurul orei 16 am plecat spre domiciliu".



Dănuţ Giurea are certificat de luptător cu merite deosebite şi a beneficiat de indemnizaţie deşi nu-l recomandă nimic. În lumina acestor realităţi scandaloase, ziarul „Adevărul" militează pentru eliminarea definitivă din „Legea Recunoştinţei" a aşa-zişilor „luptători remarcaţi" şi cere ca indemnizaţiile lunare să mai fie acordate doar răniţilor cu grad de invaliditate, văduvelor şi părinţilor care şi-au pierdut copiii la Revoluţie.

4.253 de revoluţionari au încheiat contracte cu asociaţia lui Costin, adică un sfert din totalul revoluţionarilor aflaţi în plată.

„Bă, băieţi, arde!"

Din cauza procesului anevoios de verificare a dosarelor de revoluţionar s-a ajuns la situaţia în care aceştia
şi-au depus actele pentru preschimbare în anul 2005, dar mulţi au fost validaţi abia în perioada 2009-2010. Când au primit noul certificat, statul a fost obligat să le plătească retroactiv indemnizaţiile din perioada în care au aşteptat preschimbarea. Un revoluţionar care a ridicat certificatul la finele anului 2010 a avut de primit indemnizaţii retroactive pe 60 de luni. Ceea ce înseamnă că în 2010 a încasat o sumă totală de peste un miliard de lei vechi.

Din această sumă, Asociaţia „Metrou", condusă de George Costin, percepea un procent de 15% sau 5% plus 12.000 de lei, cu titlul de contract de reprezentare în instanţă. Motivaţia şefilor Asociaţiei „Metrou" era aceea că structurile statului tergiversează acordarea avizelor pentru revoluţionarii din „Metrou", motiv pentru care au demarat acţiuni în instanţă pentru fiecare caz în parte, iar banii ceruţi reprezentau cheltuieli de judecată. Asociaţia lui Costin a încheiat contracte de reprezentare cu 4.253 de revoluţionari, iar suma pe care a „stors-o" de la aceştia a fost de 9.453.390 de lei noi (din care 2.470.000 au ajuns direct în conturile lui George Costin, care i-a transferat mai departe în conturile fiului său). 

image

Bandiţi!

Anul trecut, „Adevărul" a prezentat pe larg neregulile pe care le comiteau George Costin şi liderul filialei din Buzău a Asociaţiei „Metrou", Mihai Bolocan (arestat în acelaşi dosar pentru 29 de zile). Stanciu Eremia, unul dintre „revoluţionarii" care au semnat contracte de reprezentare, declara: „Ne-a pus pe toţi să semnăm o convenţie, a zis că a pus trei firme de avocatură şi că fără firmele astea nu luăm certificatul . Şi firmele de avocatură erau tot în mână cu ei. Bandiţi! A trebuit să dau 190 de milioane de lei vechi. Am vorbit la telefon cu Costin şi mi-a spus să-i dau banii lui Bolocan, preşedintele filialei de la Buzău. Am plătit, dar mi-a dat o chitanţă fără ştampilă, fără nimic".

George Costin a recunoscut cu seninătate că a luat bani de la revoluţionari: „Am făcut adunări în cadrul asociaţiei şi le-am spus: «Bă, băieţi, situaţia arde! Instituţiile abilitate nu fac ce trebuie. Ce preferaţi? Sunteţi de acord să deschid acţiune juridică în numele vostru şi să-i obligăm să vă dea certificatele? Asta înseamnă costuri». Pe de o parte este asociaţia, unde numai costurile cu întreţinerea se ridică la peste 100 de milioane de lei vechi pe lună, iar pe de altă parte - costurile cu reprezentarea.

Declaraţia lui Costin a apărut în ziarul „Adevărul" din data de 21 iulie 2011. Cu toate acestea, el a rămas până acum o săptămână secretar de stat al revoluţionarilor în cadrul executivului condus de Emil Boc şi membru al Partidului Democrat Liberal.

„Naşii" certificatelor

Ideea de a acorda privilegii revoluţionarilor a aparţinut regimului Iliescu, care, în 1990, a promulgat o primă lege a recunoştinţei pentru a-i potoli pe cei care îşi pierduseră rudele în Revoluţie şi cereau dreptate. Din 1992, beneficiile au început să meargă şi către revoluţionarii valizi. Reţeaua condusă de Bebe Ivanovici, baron PSD de Ilfov, oferea certificat oricui era dispus să plătească. După 1996 s-au mai ridicat şi alţi lideri de asociaţii care au poftit la banii publici. Deputatul PSD Emil Cutean a intrat, în urmă cu o lună, la închisoare după ce a delapidat fonduri destinate revoluţionarilor. Un alt cap de reţea este Dorin Lazăr Maior, fost deputat PSD, despre care „Adevărul" a scris că şi-a făcut secretara revoluţionară deşi aceasta avea doar 10 ani în 1989.

4.830 de hectare de teren extravilan şi 157 de hectare de teren intravilan au fost scoase din proprietatea statului din 1992 până în 2004 pe baza certificatelor de revoluţionar.

617 milioane de euro este suma pe care statul român a plătit-o revoluţionarilor, cu titlu de indemnizaţie, din 2004 (de la intrarea în vigoare a Legii 341) şi până în prezent.

200 de milioane de euro este suma aproximativă care acoperă scutirile de impozit, spaţiile comerciale şi gratuităţile de transport acordate revoluţionarilor în ultimii 21 de ani.

Alte beneficii ale revoluţionarilor

- prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii.
- acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu.
- pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard.
- cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp.
- atribuirea în proprietate, fără plată, a unui loc de veci.
- acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile publice, la sanatorii şi baze de tratament şi gratuitate la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
- gratuitate pentru abonamentele radio-TV.
- acces gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiei locale, precum şi asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie. 
- burse pentru elevi şi studenţi în instituţiile de învăţământ de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite