VIDEO Episodul 13 din seria "Al Doilea Razboi Mondial, asa cum l-au vazut nemtii": Blitzkrieg - Razboiul fulger in vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul. ro continuă şi in luna septembrie seria documentarelor istorice inedite despre armata germană în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Invadarea Poloniei de către Germania nazistă la 1 septembrie 1939 şi cucerirea acestei ţari printr-un „război fulger" trebuiau să reprezinte un semnal de alarmă pentru marile puteri europene în special Franţa. Insă o supraestimare a forţelor proprii şi o subestimare a puterii armatei germane aveau să arunce pentru patru ani de zile Franţa sub ocupaţie nazistă.

ACCESEAZA LINKUL SAU DA CLICK PE POZA PENTRU A URMARI DOCUMENTARUL "BLITZKRIEG - RAZBOIUL FULGER IN VEST"

image

În pregătirea apărării Franţei, Statul Major Francez a pornit de la ideea că germanii vor adopta aceeaşi tactică a Planului Schlieffen din 1914, care prevedea un atac puternic prin Belgia cu obiectivul Paris.

Mai citeşte:

VIDEO Luftwaffe, învinsă de o eroare strategică a naziştilor

VIDEO Cinci motive pentru care a eşuat Luftwaffe în «Bătălia Angliei»

Zborul lui Hess în Scoţia, motiv de şantaj pentru Stalin

Un analist rus recunoaşte: URSS a anexat Basarabia la 28 iunie 1940 VIDEO

Acest plan li s-a părut generalilor francezi singura soluţie posibilă pe care o aveau la îndemnă trupele germane pentru a invada teritoriul francez, căci o străpungere a Liniei Maginot prin Ardeni era considerată improbabilă. Pentru a bloca înaintarea germană spre Franţa, trupele franceze urmau să înainteze spre teritoriul belgian, la începutul războiului, şi să îi învingă acolo pe germani.

image

Iniţial, Statul Major General German a dezvoltat un plan operaţional care respecta vechiul plan Schlieffen aplicat în primul Război Mondial. Hitler l-a refuzat considerându-l ca fiind prea transparent şi a dat ordin pentru a fi întocmit un nou plan de luptă contra Franţei.

Planul a fost creat sub atenta coordonare a generalului Erich von Manstein, şeful statului Major al Grupei Armatei A. Esenţa planului era să străpungă apărarea franceză la Sedan cu avangardele rapide ale diviziilor blindate, înaintând peste Ardeni până la coasta Canalului.

Pentru a induce trupele franceze în eroare, Grupa de Armate B urma într-adevăr să atace prin Belgia şi Olanda. Hitler vroia ca prin această mişcare să le întărească francezilor convingerea că va adopta din nou vechiul plan Schlieffen. Era convins că pentru a riposta aliaţii vor mobiliza mare parte a trupelor în Belgia, iar el va da atacul principal traversând Ardenii. Întreaga operaţiune a primit numele: Sichelschnitt.

image

La 10 mai 1940, Wermachtul a invadat Belgia, Olanda, Luxemburg şi Franţa, iar aliaţii au căzut în capcana lui Hitler, mobilzând în Belgia şi Olanda 13 divizii de infanterie, precum şi 14 divizii de blindate şi mecanizate. A fost începutul sfărşitului pentru apărarea franceză.

Folosindu se de „binomul" tanc - aviaţie, Germania hitleristă a spulberat Polonia, în 1939, sub privirile Franţei, care nici în ultimul moment nu a înţeles importanţa diviziilor de tancuri. Ba mai mult, a subestimat posibilitatea ca tancurile să traverseze Ardeni şi să treacă râul Meuse, rupând liniile franceze la Sedan, aşa cum avea să se întâmple în 1940.

Franţa s-a prăbuşit după doar o lună de zile sub loviturile panzerelor şi a solicita încheierea unui armistiţiu.

Pentr a umilii Franţa, Adolf Hitler a ales pădurea de lângă Compiègne ca loc de desfăşurare a discuţiilor. În acelaşi locaţie fusese semnat şi armistiţiul din 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial într-un mod umilitor pentru Imperiul German.

Vagonul de cale ferată în care a fost semnat armistiţiul din 1918 a fost adus din muzeul în care era găzduit şi a fost plasat exact în acelaşi punct ca în urmă cu 22 de ani. Hitler s-a aşezat pe acelaşi loc ocupat în 1918 de mareşalul Ferdinand Foch. După ce a ascultat citirea preambulului, Hitler a părăsit vagonul într-un gest dispreţuitor şi a lăsat negocierile pe seama generalul Wilhelm Keitel. Franţa era zdrobită şi umilită.

POTI VIZIONA EPISODUL INCEPAND DE LUNI, ORA 10:00!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite