Episcopul Tokes Laszlo va boicota Conferinţa Ecumenică Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopul reformat Laszlo Tokes (foto) a anunţat că va boicota Conferinţa Ecumenică Europeană de la Sibiu. Episcopia Reformată de Piatra Craiului va participa la întâlnire doar cu o

Episcopul reformat Laszlo Tokes (foto) a anunţat că va boicota Conferinţa Ecumenică Europeană de la Sibiu. Episcopia Reformată de Piatra Craiului va participa la întâlnire doar cu o delegaţie redusă şi va protesta public, în timpul Adunării, faţă de "discriminarea la care sunt supuse bisericile minoritare din România".

Acuzele episcopului vin după ce el şi alţi reprezentanţi ai Episcopiei Reformate au fost citaţi, la instanţa supremă, într-un proces intentat de preotul ortodox Aurel Puşcaş, parohul Bisericii "Sfânta Treime" din Oradea.

Dosarul a fost întocmit pentru că, în februarie, Tokes a tăiat lanţul de acces la un teren pe care Consiliul Municipal Oradea l-a atribuit, în 2002, Parohiei Ortodoxe Sfânta Treime, dar pe care episcopul îl ceruse ca teren de sport pentru un liceu reformat.

Tokes i-a îndemnat atunci pe câţiva tineri să arunce peste gardul terenului mingi colorate, după care a tăiat, personal, lanţul şi lacătul, pretextând că doreşte "să recupereze mingile" şi "să joace puţin fotbal".

Acţiunea a fost filmată de preotul ortodox. Tokes a declarat că s-a adresat episcopului ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec şi Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, pentru a detensiona situaţia, dar preotul ortodox nu şi-a retras plângerea penală şi nici nu a cedat terenul disputat.

"În condiţiile date, consider că divergenţele dintre biserici reprezintă obstacole serioase în procesul de apropiere frăţească dintre confesiuni. De aceea, participarea noastră la adunarea ecumenică este umbrită", a spus Tokes.

La Adunarea Ecumenică de la Sibiu sunt aşteptaţi peste 2.500 de delegaţi ai tuturor marilor biserici din Europa, printre care Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului. La adunare va participa şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durăo Barroso.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite