Episcopul Calinic, infiltrat în organizaţia "Rugul Aprins"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de informator al Episcopului Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu (foto), a ajuns la Tribunalul Bucureşti. CNSAS susţine că Preasfinţia Sa a fost "dirijat" în 1977 pe lângă "un

Dosarul de informator al Episcopului Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu (foto), a ajuns la Tribunalul Bucureşti. CNSAS susţine că Preasfinţia Sa a fost "dirijat" în 1977 pe lângă "un element de vârf din organizaţia Rugul Aprins", primind sarcini să informeze ofiţerul de legătură despre "activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist".

Potrivit Colegiului, Calinic ar fi fost recrutat de Inspectoratul Judeţean Ilfov, pe 26 februarie 1976. Dosarul de recrutare i-ar fi fost distrus la Revoluţie. Episcopul ar fi semnat cu pseudonimul "Zamfir" opt note în care dădea informaţii despre activităţile preoţilor şi călugărilor.

Probele CNSAS sunt un raport în care Calinic primeşte calificative bune pentru informaţiile furnizate Securităţii şi un proces-verbal întocmit de SRI, în 1991, cu privire la distrugerea dosarului de informator, în decembrie 1989.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite