Episcopul Calinic afuriseşte CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După publicarea voluminosului său dosar de episcop-turnător, PS Calinic iese la atac declarând că s-a gândit să le tragă "o chelfăneală" celor de la CNSAS La Argeş, unii consilieri

După publicarea voluminosului său dosar de episcop-turnător, PS Calinic iese la atac declarând că s-a gândit să le tragă "o chelfăneală" celor de la CNSAS

La Argeş, unii consilieri judeţeni cer ca Prea Sfinţiei Sale Calinic să i se retragă titlul de "cetăţean de onoare", acordat episcopului chiar cu o săptămână înainte de anunţarea verdictului CNSAS: colaborarea cu Securitatea.

Prea Sfinţitul Calinic se consideră nevinovat şi acuză CNSAS că preferă circul mediatic în locul respectării prevederilor legale.

"Mulţi vor să ajungă episcopi!"

"În primul rând, nu se dă verdictul de <> la televiziune, radio sau în presă, ci se trimite celui verdictizat prin poştă, cu drept de contestaţie. Cei de la CNSAS au dat odiosul verdict direct la televiziune, după zbuciumata şedinţă. În al doilea rând, adresa trimisă trebuia să aibă probatoriu cu documentele olografe, ca să le văd şi să pot face contestaţie.

La primirea răspunsului contestaţiei, în al treilea rând, nefiind mulţumit, mă adresam Curţii de Apel şi numai după aceea erau îndeplinite toate căile legale pentru a se lămuri cum a fost colaborarea cu fosta Securitate.

Colegiul n-a aşteptat procedurile legale, ci imediat a anunţat media, de parcă au făcut inaugurarea unei străzi betonate. Probabil că aveau obligaţii speciale de onorat. Se aude că unii inşi doresc să ajungă episcopi la Argeş, cât mai repede, şi au spus că nu beau, nici nu mănâncă până nu s-or îngropa, chiar de vii, în frumoasa episcopie. Să le ajute Dumnezeu", ne-a declarat episcopul de Argeş.

În ceea ce priveşte propunerea de retragere a diplomei de "cetăţean de onoare" al Argeşului, preasfinţia sa ne-a mărturisit: "Am meditat dacă este potrivit să le trag o chelfăneală celor de la CNSAS, care sunt puşi pe belit berbecuţii în sutană, dar mi-am spus că nu merită efortul. Cine mă critică să-mi aducă o persoană, doar una, care a suferit din cauza mea, că am cântat-o la Securitate.

Dacă o să mi se dovedească cu adevărat vinovăţia, mă retrag la un schit şi-o să le dau consilierilor judeţeni diploma celebră, de Cetăţean al Argeşului, pe care, de altfel, nici nu am primit-o! Să fie trimisă la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Aceia o merită! CNSAS să belească berbecuţi în sutană! Vorbă de măcelar, dar lirică! Mânca-i-ar Raiul!"

BOR îşi face CNSAS paralel

Nemulţumită de modul în care CNSAS analizează şi dă verdicte în dosarele clericilor ortodocşi, Patriarhia a anunţat, ieri, că prin Comisia de istorici a BOR se vor face evaluări proprii ale activităţii Bisericii în perioada comunistă.

"Colegiul CNSAS, prin verdictele sale sumare, pripite şi tendenţioase, nu poate, în starea şi structura actuală, să evalueze în mod nepărtinitor, nepartinic şi obiectiv activitatea clericilor ortodocşi din timpul dictaturii comuniste. Prin urmare, Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Române (…) va continua studiul privind persecutarea şi suferinţa Bisericii Ortodoxe Române în perioada dictaturii comuniste.

Având în vedere perioada îndelungată a regimului comunist din România, comisia va elucida toate aspectele legate de situaţia Bisericii Ortodoxe Române în anii comunismului", se menţionează în comunicatul de ieri al Patriarhiei Române.

În ceea ce priveşte modul de lucru al comisiei, Patriarhia anunţă că "evaluarea acestei perioade se va face potrivit propriilor criterii de analiză care vor face distincţie între situaţiile în care colaborarea cu Securitatea a adus daune Bisericii sau unor terţe persoane şi cele în care colaborarea a fost o condiţie a supravieţuirii şi activităţii misionare-pastorale a comunităţilor bisericeşti".

Tot ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a anunţat că se prea poate ca unul dintre primele verdicte proprii s-ar putea să fie în cazul actualului arhiepiscop de Alba Iulia, ÎPS, Andrei Andreicuţ. (Corvin Ariciuc)

>> Unii inşi doresc să ajungă episcopi la Argeş, cât mai repede, şi au spus că nu beau, nici nu mănâncă până nu s-or îngropa, chiar de vii, în frumoasa episcopie. Să le ajute Dumnezeu.

PS Calinic,
Episcopul Argeşului şi Muscelului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite