Epidemia de pojar a ucis 6 copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ROMANIA SE CONFRUNTA, in aceasta perioada, cu o epidemie de pojar pentru ca Ministerul Sanatatii nu a organizat la timp licitatia pentru cumpararea vaccinului antirujeolic. Din februarie si pana

ROMANIA SE CONFRUNTA, in aceasta perioada, cu o epidemie de pojar pentru ca Ministerul Sanatatii nu a organizat la timp licitatia pentru cumpararea vaccinului antirujeolic. Din februarie si pana in luna septembrie, nu a existat nici o doza de vaccin, iar grupa de varsta cea mai expusa in cazul unei epidemii nu a beneficiat de imunizare. Abia vineri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca au fost achizitionate aproximativ 700.000 doze de vaccin rujeolic, pentru copiii cu varste cuprinse intre 12 si 15 luni si pentru repetarea vaccinului la varsta de 7 ani. "Au fost achizitionate 700.000 de doze, desi ar fi necesare maximum 250.000 de doze, astfel incat sa fie recuperate restantele de vaccinare. Din cauza lipsei vaccinului s-a acumulat o masa receptiva, care e mult mai expusa acum la rujeola", ne-a declarat dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Dr. Rodica Costinea, sefa Directiei de Sanatate Publica, responsabila in acest fel de situatii, a fost adusa de prof. dr. Mircea Cinteza la conducere. Amandoi dau vina pe fosta putere, care nu a organizat licitatie in 2004. Cei care au condus pana in 2005 ministerul sustin ca au lasat vaccinuri in stoc, iar noile achizitii nu se puteau face decat din acest an, altfel vaccinul ar fi expirat in depozite. Pana in prezent, la nivel national au fost inregistrate peste 2.500 de cazuri de rujeola si opt decese, victimele fiind sase bebelusi sub un an si doua peste aceasta varsta. Desi epidemia evolueaza de peste o luna, Rodica Costinea, sefa Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii a cerut abia vineri directiilor de sanatate publica judetene sa intervina. Dna Costinea a cerut actionarea in focar. Prima regula pe care o stiu specialistii epidemiologi, dar nu o stie sefa de la MS, este ca in focar nu se mai actioneaza prin vaccinare. "S-ar putea administra vaccinul unor copii deja purtatori de virus, iar combinatia dintre virusul "salbatic" si virusul viu atenuat poate duce la complicatii neurologice. Focarul poate fi, de exemplu, o gradinita. Daca s-au inregistrat deja doua cazuri, contagiozitatea este de 95 la suta. Se actioneaza, deci, in afara focarului si se recuperaza vaccinarile la alte grupe de varsta", ne-a declarat dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.
Pentru vaccinarea impotriva rujeolei exista 4 grupe de varsta: 12-15 luni, 1-4 ani, 5 - 9 ani si peste 15 ani. Rujeola sau pojarul este o boala infectioasa acuta, foarte contagioasa, caracterizata printr-o eruptie pe piele, febra, congestie conjunctivala, modificari buco-faringiene, perioada de incubatie fiind de 9-11 zile. Boala se transmite prin aer, iar indicele de contagiozitate este de peste 95 la suta. Daca in anturajul copilului sau la scoala/gradinita exista deja cazuri de imbolnavire, parintii ar trebui sa refuze vaccinarea, caci pot aparea complicatii neurologice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite