Eolienele prea înalte sunt respinse de greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constrânsă de Uniunea Europeană şi de Protocolul de la Kyoto, Grecia a aprobat, la începutul lui 2007, realizarea mai multor parcuri pentru obţinerea de energie alternativă. Însă

Constrânsă de Uniunea Europeană şi de Protocolul de la Kyoto, Grecia a aprobat, la începutul lui 2007, realizarea mai multor parcuri pentru obţinerea de energie alternativă. Însă locuitorii insulelor Ciclade nu privesc cu ochi buni aceste proiecte, pentru că sunt convinşi că eolienele vor urâţi peisajul şi vor prejudicia turismul local.

Proiectele aprobate de Atena, referitoare la construcţia unor parcuri eoliene pe insulele Ciclade (sunt vizate în primul rând Iaros, Andros, Limnos şi Lesbos) au declanşat nemulţumirea localnicilor, care se tem că acestea vor avea repercusiuni negative asupra mediului înconjurător şi a turismului. "Nu vrem eoliene care să depăşească 70 de metri înălţime, nu suntem împotriva energiei verzi, dar trebuie să ne păstrăm peisajul insulelor noastre milenare", a declarat Dimitris Bailas, prefectul Cicladelor.

Aceste parcuri au o destinaţie economică foarte precisă: ele urmează să contribuie la reducerea deficitului de energie al Greciei, care importă electricitate de la vecini (în special din Bulgaria şi Macedonia). Pe insula Serifos, un proiect elaborat de societatea greacă Mytilineos prevede instalarea a 87 de eoliene, fiecare dintre ele având o înălţime de 150 de metri, pentru o capacitate totală de producţie de 74 MW.

"Unele vechi nu mai funcţionează"

Dar preşedintele consiliului municipal al insulei, Antonis Antonakis, susţine că aceste instalaţii sunt disproporţionate în raport cu nevoile reale. În plus, "eolienele care au fost montate în trecut nu mai funcţionează", mai spune el. Iar pentru amplasarea unora noi au fost alese spaţii izolate, ceea ce presupune construirea unor drumuri şi (re)amenajarea spaţiului. "În străinătate, în anumite zone, parcurile eoliene au redus numărul turiştilor cu 40%", a mai declarat presei oficialul grec. Puţin mai la nord, pe insula Skyros, societatea Skyros Eolienne prevede construirea unui parc de gen, cu o putere de 333 MW.

Dar acest proiect a fost respins în unanimitate de consiliul municipal, pentru că "ameninţă biodiversitatea şi speciile rare de faună". "În Grecia, ca să obţii autorizaţia de construcţie pentru un parc eolian îţi trebuie mai multe studii de mediu decât pentru o uzină nucleară", este de părere Dimitris Rahiotis, directorul unei societăţi de energie verde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite