Enigmele Crinei Matei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista a descoperit lucruri importante în spatele fiecărei uşi pe care a deschis-o Fie că a fost Polly din "Opera de trei parale" sau Rozica în "Şatra", actriţa Crina Matei (36 de

Artista a descoperit lucruri importante în spatele fiecărei uşi pe care a deschis-o

Fie că a fost Polly din "Opera de trei parale" sau Rozica în "Şatra", actriţa Crina Matei (36 de ani) şi-a trăit pe scenă, în faţa publicului, cei mai frumoşi ani. Nu şi-a aşteptat niciodată rolul vieţii.

S-a îndrăgostit de scenă în copilărie. "Părinţii mei credeau că nu există un gen muzical mai bun decât altul, ci că există oameni care fac cu talent un lucru. Aşa am fost şi eu educată. La noi în casă se asculta ABBA, Bonny M, dar şi operetă şi muzică de petrecere.

Într-un sistem care nu-ţi oferea practic nimic, am descoperit şi eu, asemenea altora, în sălile de teatru un refugiu, pentru că acolo regizorii şi actorii se exprimau liber. Liviu Ciulei sau Lucian Pintilie au avut destinul deviat din cauza unor spectacole. Atunci a început să încolţească în mine această dorinţă. Voiam să fiu ca ei".

La momentul marii alegeri, şi-a dat însă seama că nu are pile sau părinţi care lucrează în domeniu. "Îmi doream o profesie care să-mi permită o independenţă financiară pentru a-mi putea plăti meditaţiile. Aveam de ales între Liceul Sanitar, de unde puteam să ies o mândră şi capabilă asistentă medicală, sau Liceul Pedagogic care mă putea transforma în tovarăşa învăţătoare", şi-a amintit Crina Matei pentru "Adevărul".

Învăţătoare la oraş

La 18 ani se trezeşte la catedră, puţin speriată de cei 34 de elevi. "Astăzi, îmi amintesc cu mare plăcere de acea perioadă. Am lucrat la Şcoala Nr. 10 4 ani de zile". Cursul vieţii sale ia brusc o altă turnură atunci când intră la Facultatea de Teatru.

"Anii adolescenţei pe care eu mi-i petrecusem prin autobuze, tot învăţând ca nu cumva să primesc repartiţie pe undeva prin provincie, îi retrăiam acum într-o boemie alături de mari actori ai scenei româneşti.

În anul doi, deşi nu ni se permiteau colaborările, am primit o derogare de la profesorul meu Alexandru Repan şi am început să joc la Teatrul Odeon în spectacolul "Opera de trei parale", în regia lui Beatrice Rancea. Rolul Polly mi-a adus în 1997 şi o nominalizare la gala premiilor Uniter."

Un rol controversat

Crina Matei poate fi văzută la Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian în "Broadway-Bucureşti", un spectacol-colaj format din cele mai frumoase musicaluri americane, şi în spectacolul "Cabaret", făcut după celebrul film cu Liza Minelli.

Dacă pe Brodway, Crina îi dă viaţă lui Roxie Hart, în cel de al doilea spectacol devine prostituata Fraulein Kost.

"De la profesorii mei am învăţat că, indiferent cât este de negativ personajul pe care îl interpretezi, este imposibil ca el să nu aibă o urmă de umanitate".

Vânzătoare de plăceri

Muzica a însoţit-o întotdeauna. Crina are astăzi alături un taraf şi o trupă de cubanezi. "Deşi sunt un copil crescut pe străzile din Bucureşti, am iubit întotdeauna muzica românească autentică.

Am alăturat practic două culturi într-un nou proiect muzical. Şi asta pentru că nu-mi place să merg pe cărări bătătorite, nici de mine, nici de alţii". Din repertoriul grupului nu vor lipsi vechile piese româneşti. "<> este o piesă din folclor care nu a prea fost cântată, dar avem şi o melodie <> care este în mare vogă şi pe care o cântă multă lume în foarte multe feluri".

Pe lista grupului se află şi câteva tangouri: <> , <> , <> . Melodiile care vor prinde cel mai bine vor figura în toamnă şi pe un album.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite