Englezii speră ca recesiunea să se tempereze în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj condus de Financial Times săptămâna trecută a arătat că 11 din cei 20 de economişti chestionaţi sunt de părere că economia nu s-a mai comprimat în iunie, urmând să reînceapă să crească lunile următoare, arată cotidianul financiar pe pagina sa de internet.

În acelaşi timp, toţi economiştii care încă cred că economia se comprimă sunt de părere că cea mai severă perioadă a fost depăşită. Sondajul sugerează că estimările guvernului conform cărora creşterea economică nu ar interveni până într-al patrulea trimestru sunt prea pesimiste.
De asemenea, noile perspective oferă speranţe premierului britanic Gordon Brown că, în cazul în care va rămâne în funcţie, va culege laurii de pe urma revenirii economice.

„Perspectiva pentru produsul intern brut (PIB) de anul acesta s-a îmbunătăţit foate mult. Recesiunea a luat sfârşit“, a declarat un economist din cadrul BNP Paribas pentru Financial Times şi citat de NewsIn.

Britanicii au devenit mai optimişti


Optimismul economiştilor se reflectă şi asupra populaţiei. Datele institutului Nationwide au arătat că mai multe persoane sunt de părere că situaţia economică în următoarele şase luni va fi mai bună decât astăzi decât cei care cred că se va înrăutăţi. Totuşi, recesiunea nu va părea că s-a sfârşit din cauzea creşterii ratei şomajului. Numărul impresionant al şomerilor va evidenţia, de asemenea, şi riscurile unei inflaţii prea temperate pentru o perioadă prea lungă.

Eforturile gospodăriilor de a economisi bani şi de rambursare a datoriilor ar urma să scadă consumul din toate sectoarele de activitate, de la cel vestimentar la auto şi hotelier. Problemele nerezolvate ale sectorului bancar vor restricţiona fluxul de creditare,  temperând investiţiile şi achiziţiile imobiliare. În cele din urmă, orice revenire a creşterii economice în următorii câţiva ani riscă să fie temperată de reducerile bugetare şi creşterile de taxe care ar putea fi implementate de următorul guvern pentru atenuarea deficitelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite