Englezii încalcă acordul de achiziţie a fregatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de achiziţie a fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", semnat, în 2002, între Guvernul României şi cel al Marii Britanii, care se află, în prezent, în atenţia organelor de

Acordul de achiziţie a fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", semnat, în 2002, între Guvernul României şi cel al Marii Britanii, care se află, în prezent, în atenţia organelor de cercetare din cele două state pentru o presupusă mită de şapte milioane de lire sterline, este departe de a fi finalizat. Potrivit unui raport al şefului Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naţionale, secretarul de stat Ioan Ion, partea britanică înregistrează mari restanţe la realizarea componentei de offset (compensări, n.r.) a acordului. Englezii s-au angajat, prin acordul respectiv, să contracteze în România activităţi compensatorii în valoare totală de 116 milioane de lire sterline. Documentul citat, trimis spre informare ministrului Teodor Atanasiu şi Administraţiei Prezidenţiale, precizează, însă, că, până la data de 9 iunie 2006, adică în trei ani de la semnare, guvernul de la Londra nu a onorat decât 2,68 la sută din suma convenită, respectiv 3.105.266 lire sterline. Pentru respectarea contractului ar trebui ca, până în 2008, englezii să cumpere de la noi servicii şi echipamente de aproape 113 milioane de lire sterline. Raportul semnat de secretarul de stat în MApN, Ioan Ion, menţionează că în Acordul de Achiziţie a fregatelor de tip 22 este prevăzut ca o proporţie de 80-90 la sută din offset să fie destinat industriei româneşti (60 de procente urmând să aibă ca beneficiar industria de apărare şi să constea în comenzi directe, participare la privatizare, investiţii) şi restul de 10-20 la sută să fie direct adresat Ministerului Apărării Naţionale pentru activităţi de instruire şi documentaţie de mentenanţă, dar şi industriei pentru activităţi de suport logistic şi proiectare. Durata programului de offset se întinde din 2003 până în 2008.
Scandalul fregatelor a fost declanşat la începutul verii, după ce presa britanică a anunţat că Biroul pentru fraude de la Londra anchetează plata unui presupus comision în valoare de 8 milioane de lire sterline, achitat unei firme off-shore, anchetă în care au fost arestaţi un cetăţean britanic, Barry George, şi soţia sa de origine română. Cazul a intrat şi în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie de la Bucureşti, unde stagnează de câteva luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite