Energiile regenerabile cuceresc omenirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii îi îndeamnă pe liderii lumii să folosească alternative verzi pentru a reduce poluarea produsă prin arderea combustibililor fosili Energiile regenerabile se bucură de tot

Cercetătorii îi îndeamnă pe liderii lumii să folosească alternative verzi pentru a reduce poluarea produsă prin arderea combustibililor fosili

Energiile regenerabile se bucură de tot mai multă atenţie în statele industrializate. Anual, guvernele alocă sume importante pentru producerea lor.

În ultimii ani, investiţiile în energia verde aproape că s-au dublat, de la 39 miliarde de euro în 2005, la 55 miliarde de euro în 2006, iar anul trecut, banii alocaţi sectorului energetic verde au depăşit 100 miliarde de euro. Cea mai folosită sursă de energie alternativă este energia solară, urmată îndeaproape de cea eoliană.

"Folosiţi şi energia fotovoltaică!"

Oamenii de ştiinţă îndeamnă însă omenirea să folosească cu încredere şi energia fotovoltaică, care se află pe ultimul loc în lume în topul energiilor verzi, informează France Presse. La începutul acestei săptămâni, la Paris, cincizeci de oameni de ştiinţă au făcut un apel către guvernele lumii, solicitând programe speciale pentru extinderea folosirii energiei fotovoltaice.

Cercetători din Franţa, Germania, Japonia şi SUA susţin că e necesar un plan comun prin care să se accelereze folosirea energiilor regenerabile. Astfel, s-ar economisi o mare parte din resursele naturale.

"Regretăm că liderii Grupului celor Opt nu vorbesc despre energia fotovoltaică", a spus Daniel Lincot, cercetător francez, unul dintre iniţiatorii apelului. Savanţii spun că energia solară fotovoltaică reprezintă astăzi o parte infimă din totalul energiei electrice consumate la nivel mondial.

"Sobele" cu hidrogen, promovate de japonezi

Hidrogenul folosit la încălzirea locuinţelor prinde teren, mai ales în Japonia. Anual, în Ţara Soarelui Răsare sunt alocate fonduri uriaşe pentru folosirea energiilor regenerabile.

Pentru că preţul petrolului creşte încontinuu, niponii s-au gândit să încălzească casele cu nişte aparate speciale, care sunt alimentate cu hidrogen. Anul acesta, mii de case din Japonia iau parte la un experiment inedit prin care sunt încălzite şi iluminate doar cu energia produsă de centralele pe hidrogen cu celule de combustie.

Niponii s-au hotărât să participe la experiment mai ales după ce, în 2005, reşedinţa prim-ministrului a devenit prima casă din lume dotată cu un aparat de combustie. De atunci, peste 3.000 de proprietari de case şi-au dat acordul ca locuinţele lor să aibă la exterior "boxe verzi" în care să fie incluse aparatele.

Proiectul îşi propune ca Japonia să fie una dintre societăţile "pe hidrogen", care să nu mai depindă de combustibilul fosil şi să economisească fondurile pentru energie. "Principiul combustiei e cunoscut încă din secolul XlV-lea, dar a început să fie folosit din 1965.

Acum, însă, putem găsi surse multiple din care să extragem hidrogenul: hidrocarburile, gazul, biomasa sau gunoiul", a declarat Michihiro Mohri, vicepreşedinte al companiei Nippon Oil, cea care dezvoltă proiectul.

Biodiesel pentru transportul în comun până în 2020

Europenii au ca termen anul 2020 pentru a trece treptat la folosirea energiilor verzi. Potrivit unei directive a Uniunii Europene, statele membre trebuie să amestece treptat combustibilul tradiţional utilizat în transport cu biocombustibilul.

Până în 2010, biodieselul trebuie să reprezinte 5,75% din motorina de pe piaţă, urmând ca, în 2020, ponderea să crească la 20%.

Mai multe eoliene

Piaţa energiei eoliene este în plină dezvoltare, cu un ritm de creştere mai mare decât al oricărui alt domeniu energetic. Statisticile Asociaţiei Mondiale pentru Energie Eoliană arată că, în ultimii zece ani, energia eoliană a cunoscut o dezvoltare foarte mare.

Dacă în 1997, la nivel mondial, turbinele de vânt produceau doar 7.500 MW, în 2007, producţia totală se ridica la 74.153 MW.

Predicţiile arată că, în 2010, fermele de eoliene vor ajunge să producă aproape 200.000 MW. Specialiştii susţin că o capacitate instalată de 100 MW presupune o investiţie de circa 100 milioane de euro. În medie, investiţia s-ar amortiza în aproximativ 7 ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice. (Andreea Ofiţeru)

Fonduri pentru proiectele verzi

Deşi România dispune de un potenţial ridicat de resurse regenerabile de energie, piaţa energiei verzi e încă la început. Autorităţile se pregătesc să finanţeze societăţile care vor investi în surse de energie regenerabilă.

Printr-un proiect al Ministerului Economiei şi Finanţelor, 300 de societăţi vor beneficia de ajutoare de stat de 200 milioane de euro până în 2013. Pentru 2008, bugetul total estimat alocat a fost de 20,9 milioane de euro, pentru 2009 - de 30,6 milioane de euro. Fondurile se vor aloca pentru folosirea oricăreia dintre resursele regenerabile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite