Energia verde i-a băgat pe bihoreni în priză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihorenii se calcă în picioare pentru a lua bani pentru panouri solare. În schimb, agenţii economici nu s-au înghesuit să îşi depună dosarul pentru autorizare în vederea montării de sisteme energetice ecologice.

Din 5 ianuarie, persoanele care locuiesc la casă şi asociaţiile de proprietari, autorităţile publice locale, firmele, unităţile de învăţământ sau organizaţiile neguvernamentale îşi vor putea cumpăra şi monta sisteme energetice ecologice, subvenţionate prin programul Casa Verde. În Bihor peste 1000 de persoane, asociaţii şi administraţii locale au depus actele pentru a accesa fondurile din program.
„Lansarea acestui program de finanţare a creat o adevărată isterie în rândul orădenilor. Angajaţii noştrii nu mai reuşeau să facă faţă numărului mare de oameni care veneau să ne întrebe cum pot intra în acest program. Nu avem o statistică foarte exactă, deoarece dosarele se depun la Bucureşti, dar din corespondenţa cu Administaraţia Fondului de Mediu rezultă că numărul bihorenilor interesaţi de acest proiect depăşeşte 1.000 de persoane”, spune Călin Mocan, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor. Potrivit sursei citate, din cei peste 3.000 de agenţi economici care şi-au depus dosarele de autorizare la Administraţia Fondului de Mediu, doar 10 sunt din Bihor.

Subvenţie de 90%

Dosarele pentru accesarea fondurilor prin programul “Casa Verde” se mai pot depune până la sfârşitul lunii ianuarie. Din 5 ianuarie, persoanele fizice care doresc să beneficieze subvenţia de 90% din costurile necesare achiziţiei şi montării unui sistem de încălzire bazat pe energii verzi, trebuie să aleagă în funcţie de tipul de echipament dorit, unul dintre agenţii care comercializează şi instalează astfel de sisteme. ”Lista cu agenţii care au trecut de etapa validării va putea fi găsită de săptămâna viitoare pe site-ul Ministerului Mediului - www.mmediu.ro, pe cel al AFM - www.afm.ro dar şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor”, spune Călin Mocanu.

Ce etape mai trebuie parcurse

După acest pas, beneficiarul trebuie să depună la firma aleasă o cerere de înscriere şi o serie de acte. ”Dosarul trebuie să conţină o copie după actul de identitate, o copie legalizată după actul de proprietate, de concesiune sau de locaţiune al imobilului pentru care se achiziţionează sistemul de încălzire. E nevoie şi de actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îşi exprimă acordul de efectuare a lucrărilor de instalare a sistemului, în cazul asociaţiilor de proprietari, şi o copie după documentul care atestă o situaţie particulară, căsătorie, desfacere căsătorie etc. Apoi, împreună cu agentul economic, beneficiarul realizează un proiect, iar compania îi emite o notă de acceptare în baza căreia AFM suportă 90% din cheltuieli. Banii intră direct din conturile AFM în cele ale firmei”, spune Ioan Turcuţ, administratorul SC Eldonel Impex, una din societăţile orădene care a depus cerere de autorizare.

Subvenţie maximă de 25.000 de lei


Subvenţia nu poate fi mai mare de 25.000 de lei, pentru acest an, AFM are la dispoziţie pentru proiectul Casa Verde 520 de milioane de lei, din care 400 de milioane sunt destinate finanţării proiectelor depuse de persoane fizice şi asociaţii de proprietari. Sprijinul acordat de Ministerul Mediului finanţează înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, geotermală şi eoliană sprijină folosirea tehnologiilor verzi, nepoluante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite