Energia, la loc comanda!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După jumătate de an de dezbateri pe marginea intenţiei Ministerului Economiei de a grupa producătorii de energie în două mari companii, alături de minele de cărbune, proiectul se loveşte de opoziţia Consiliului Concurenţei.

 În primul rând, oficialii acestei instituţii susţin că diminuarea numărului producătorilor de energie ar putea duce la creşterea preţurilor. „Experienţa arată că, pe pieţele unde există un număr mai mare de producători, preţurile la energie sunt mai mici, în beneficiul consumatorilor“, arată un raport al Consiliului Concurenţei şi al Societăţii Academice din România.

Mai mult, Concurenţa nu este de acord nici cu modul în care ministerul vrea să şteargă datoriile Termoelectrica şi ale Companiei Naţionale a Huilei, în valoare de 3,5 miliarde de lei. „Dacă nu sunt însoţite de măsuri de restructurare reală, altele decât gruparea pur contabilă în cei doi operatori naţionali, care să elimine riscurile ca în viitor să se acumuleze din nou astfel de datorii, sprijinul acordat acestor două entităţi reprezintă ajutor de stat incompatibil“, se menţionează în raport.

În replică, secretarul de stat pentru energie, Tudor Şerban, a declarat pentru „Adevărul“ că ultimul cuvânt aparţine autorităţilor de concurenţă de la Bruxelles şi, dacă verdictul acestora va coincide cu cel al instituţiei din România, proiectul va fi modificat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite