Energia geotermală poate reduce criza carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2010, europenii vor să-şi dubleze producţia de energie electrică obţinută din căldura Pământului, mult mai ieftină şi mai ecologică . Criza petrolului îi determină pe

Până în 2010, europenii vor să-şi dubleze producţia de energie electrică obţinută din căldura Pământului, mult mai ieftină şi mai ecologică .

Criza petrolului îi determină pe specialiştii în sisteme energetice alternative să găsească surse de energie fiabile care să acopere cât mai multe dintre necesităţile oamenilor. Una dintre cele mai promiţătoare tehnologii producătoare de energie de astăzi se bazează pe utilizarea energiei geotermale.

Studii recente arată că energia geotermală e tot mai folosită atât în statele Uniunii Europene, cât şi în statele de pe continentul nord-american. În prezent, în ţările europene există 365.000 de pompe care captează căldura geotermală.


Europenii şi-au propus ca, până în 2010, să-şi dubleze producţia de energie din sursă geotermală, astfel încât acest tip de energie să îşi crească ponderea în totalul energiei consumate în Europa de la 6%, cât e în prezent, la 12%.


În studiul "Blue book on Geothermal Resources", specialiştii europeni în energii alternative arată că producerea energiei termice din surse geotermale e mult mai eficientă decât orice altă sursă regenerabilă precum soarele, vântul sau biomasa. În plus, datorită faptului că energia geotermală nu are impact negativ asupra mediului, ea este mult mai ieftină în comparaţie cu alte surse.


Dacă în prezent campioanele folosirii energiei geotermale sunt Germania, Marea Britanie şi Italia, în următorii ani, folosirea energiei geotermale se va dubla şi în Islanda, Rusia, Italia şi Turcia.


Specialiştii arată că cel mai la îndemână mod de a capta energia termală este instalaţia montată pe gheizere, acele izvoare de origine vulcanică care aruncă în aer, la intervale regulate, cantităţi mari de apă fierbinte şi vapori. Însă căldura Pământului poate fi captată şi la mare adâncime. Prima instalaţie de acest fel a fost construită în oraşul german Prenzlau, unde s-a extras căldura din interiorul Pământului prin forarea până la o adâncime de 2,9 km.


Sistem de termoficare la Ferrara


Un alt proiect de captare a energiei geotermale există în oraşul italian Ferrara. Aici au fost construite o staţie şi o reţea de termoficare, utilizând apa geotermală şi arderea deşeurilor menajere drept sursă de încălzire. În Ferrara, energia geotermală reprezintă 63% din sistemul de termoficare local. Volumul total al clădirilor încălzite este de 3.400.000 metri cubi de spaţiu locuibil. Italienii au planuri pentru exploatarea căldurii pământului în cascadă, de la 40 la 60 grade Celsius, pentru sere, ferme piscicole şi industrie, în procesele de uscare.


Sondă în centrul oraşului Southampton


Englezii au forat o sondă pentru captarea energiei geotermale provenită de la apele fierbinţi chiar în centrul oraşului Southampton. Apa a fost găsită la o adâncime de aproape 1.800 metri şi la o temperatură de 76°C, ea ridicându-se în mod natural în puţul forat până la 100 metri de suprafaţă. De la acest nivel, apa este pompată la staţia orăşenească de termoficare.

Temperatura apei ajunse la suprafaţă este de 74°C. Apa fierbinte de la sonda geotermală asigură în prezent 18% din necesarul total pentru termoficare al oraşului. Proiectul de termoficare din Southampton este asemănător unui enorm sistem casnic de încălzire centrală.

Apa fierbinte circulă prin tubulatură subterană de la staţia de producere a căldurii până la consumatorii din centrul oraşului şi este apoi returnată pentru reîncălzire. O buclă închisă de conducte de înaltă tehnologie distribuie căldura din toate sursele de energie ale Southamptonului, pornind din zona centrală a oraşului.


SUA, cel mai mare producător geotermal


Potrivit BBC News, Statele Unite ale Americii sunt deja cel mai mare producător mondial de electricitate din surse geotermale. Cu toate acestea, energia obţinută pe această cale nu repezintă mai mult de 1% din rezerva energetică americană. Un studiu publicat recent de către revista "Nature" arată că, dacă Statele Unite ar investi în tehnologiile geotermale, şi-ar putea asigura astfel circa 10 procente din necesarul de electricitate până în anul 2050.


Specialiştii care au realizat studiul au arătat că, dacă Statele Unite ar investi cel mult un miliard de dolari în fiecare dintre următorii 15 ani în îmbunătăţirea tehnologiilor geotermale, ar putea obţine de 10 ori mai multă electricitate decât acum. De altfel, în multe locuri din Statele Unite există deja minicentrale care utilizează cu succes forţa aburului ce provine de la gheizere. Una dintre ele se găseşte în apropierea oraşului San Francisco, într-o zonă unde există aceste izvoare naturale fierbinţi destul de rare.


Pământenii folosesc prea puţin căldura Terrei


Unul dintre specialiştii americani renumiţi pentru cercetările în privinţa energiei, profesorul Jefferson Tester, de la Massachusetts Institute of Technology, crede că sursele de energie geotermale vor fi mult mai des exploatate în viitor, prin realizarea unor rezervoare artificiale capabile să "recolteze" căldura Pământului.


"Răspunsul la întrebarea care ne frământă de decenii, anume care va fi următoarea sursă de energie, după epuizarea petrolului şi a gazelor naturale, s-ar putea afla în acest moment chiar sub picioarele noastre", susţine Tester. Profesor de inginerie chimică la Laboratorul pentru energie şi mediu, Tester susţine că energia generată în adâncurile planetei prin descompunerea izotopilor produşi în mod natural are potenţialul de a oferi omenirii o cantitate fabuloasă de energie.


Dar la ora actuală, pământenii nu utilizează decât un procent infim din această energie ieftină şi uşor de exploatat, apelând cu precădere la locurile unde ea se manifestă în mod spectaculos, sub formă de gheizere, cum ar fi California sau Islanda.

Ce este energia geotermală


Energia geotermală este energia termică a magmei topite, aflată în centrul Pământului. Căldura este adusă aproape de suprafaţă prin conducţie termică sau prin pătrunderea magmei până în apropierea scoarţei terestre. Deoarece nu sunt implicaţi combustibili fosili, energia geotermală produce emisii neglijabile de dioxid de carbon comparative cu sursele convenţionale
de energie.

Avantajele energiei geotermale


În primul rând, folosirea energiei geotermale reduce cererea de combustibili fosili. Sistemele geotermale pot opera continuu, fără a ţine cont de condiţiile de climă. Totodată, atunci când sunt folosite astfel de sisteme de încălzire, costurile de transport sunt reduse la zero, deoarece captarea energiei se face chiar în locul în care se află consumatorul. Fiind regenerabilă, energia geotermală are un impact scăzut asupra mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite