Eminescu le-a dat bătaie de cap liceenilor la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După examen, elevii discutau ieri ultimul subiect de pe foaia de examen
După examen, elevii discutau ieri ultimul subiect de pe foaia de examen

Ieri, la prima probă scrisă a Bacalaureatului, liceenii s-au poticnit în viziunea despre lume a poetului Mihai Eminescu.

Absolvenţii de liceu au trecut ieri prin emoţiile primei probe scrise a Bac-ului. La Colegiul Tehnic „Tra­ian" din Bucureşti, părinţii au păzit cu străşnicie poarta de la ora 8.00, până când au ieşit cei aşteptaţi, în jur de ora 12.30. Nu s-au depărtat de „fotoliile" de pe bordură, la umbră, mai mult de câteva minute, pentru a cumpăra o cafea de la dozatorul din colţ. În ciuda faptului că gratiile de la poartă au fost dublate, cândva, cu tablă, iar înăuntru nu se vede nimic, doar printr-o gaură, în dreptul lacătului.

În liceu nu a intrat nimeni care nu a avut proba la română: de dat, de supravegheat sau de inspectat. Niciun pas dincolo de poarta şcolii, care a stat încuiată şi păzită, mai bine de trei ore. Una dintre mame ofta: „Ce emoţii am, mai mari decât Mădălina! Dar nu i-am spus nimic, am tăcut din gură, să nu o sperii şi mai tare. Le-am zis, înainte să intre: să facă bine, că o să vină Ponta cu joburi de la Bruxelles, pentru ei", a râs ea, nervos.

Bani pentru meditaţii nu a avut: „Cum i-o fi norocul, dacă nu ia, dăm din nou, ce-o să facem", spunea femeia. Primul licean ieşit din examen era tare mohorât. „Eu am învăţat «Moromeţii», mi-a dat şi la teză, am avut şi la lucrare, aia voiam să dea. Şi «Iona» o ştiam pe de rost, dar Eminescu nu am citit deloc", le explica băiatul părinţilor care făcuseră roată în jurul lui, la poartă. „S-a putut copia, camerele înregistrează doar imagine, fără sunet, dacă ţii capul în jos, aşa, poţi vorbi, nu se vede", a adăugat puştiul.

Toţi elevii au fost de acord că subiectul III a fost cel mai greu. „Nimeni nu a citit", spunea o elevă. „O să iau patru cu brio", exclama o alta.

Pentru majoritatea, Eminescu a însemnat „Luceafărul". Cu o excepţie: „Eu am scris «Sarea pe deal»", zicea un puşti, mai mucalit. „De ce nu ai scris, mă, de «O scrisoare pierdută», dacă nu ştiai «Luceafărul»?", i-a replicat, tot în glumă, un coleg.

„Aseară am zis că le dă «Luceafărul», şi să citească. Ea: nu, orice, numai asta nu! Acum o să mă certe că am cobit", comenta mama unei eleve. „Era simplu, s-a îndrăgostit Cătălina de Luceafăr, şi dup-aia i-a dat ţeapă", lămurea problema lui Eminescu un alt candidat, în râsetele elevilor.

Subiectele I şi II, accesibile

În opinia profesorilor de specialitate, primele două subiecte au fost accesibile, cu excepţia punctului 7 de la subiectul I, în care li se cerea să prezinte valoarea expresivă a verbelor la timpul imperfect din text. „Copiii nu mai fac gramatică de patru ani. Problemele acestea, de verb, nu mai sunt în programa şcolară, dar se cer la Bac", explică doamna Mariana Doina Săndulescu, profesoară de limba română la Colegiul UCECOM „Spiru Haret", din Bucureşti.

La subiectul II, construirea textului argumentativ, profesorii care corectează lucrările vor ţine cont de exprimarea logică şi de felul în care elevii îşi justifică ideile pe care le emit. De asemenea, vor fi atenţi la greşelile de ortografie şi la aşezarea în pagină.

Eminescu, foarte greu

„Subiectul III e foarte greu", spune doamna profesoară Săndulescu. „Eminescu e un filosof, iar concepţia lui despre lume e greu de digerat, chiar şi atunci când lucrezi la clasă. Unde găsesc ei concepţia despre lume? Unii au zis că în lac... alţii în nu ştiu ce poezii de iubire... Or, aici e vorba despre concepţia despre lume! E foarte dificil, mai ales că nu aveau un text în faţă. Şi ca profesor, fără text în faţă, e foarte greu să interpretezi şi să comentezi. Şi nu le poţi cere să ştie poeziile pe de rost. Mi se pare destul de pretenţios", conchide cadrul didactic.

Bacalaureatul continuă azi cu proba scrisă la limba maternă, la care participă elevii proveniţi de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Miercuri, liceenii dau proba obligatorie a profilului, iar vineri pe cea la alegere. Primele rezultate vor fi afişate duminică.

120 de elevi prinşi la copiat

Tentativele de fraudă la proba de luni a Bacalaureatului au dus la eliminarea din examen a 120 de elevi prinşi utilizând telefoane mobile sau alte materiale ajutătoare nepermise. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, cei eliminaţi au pierdut dreptul de a susţine Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite