Emilia Popescu, născută pentru a fi actriţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, o puteţi vedea în piesa "Cafeneaua", la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, sala Izvor Emilia Popescu ar fi fost cu siguranţă una dintre cele mai mare vedete ale

În această seară, o puteţi vedea în piesa "Cafeneaua", la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, sala Izvor

Emilia Popescu ar fi fost cu siguranţă una dintre cele mai mare vedete ale Hollywood-ului şi ale Broadway-ului dacă se năştea în Statele Unite ale Americii. Din fericire pentru noi, ea s-a născut la Bucureşti şi este mulţumită că harul ei special îi poate bucura pe românii iubitori de Artă. Din partea lor, Emilia primeşte, în fiecare an, un Oscar. Imaginar, dar din suflete…

Emilia Popescu se numără printre actorii care au avut norocul unui debut fulminant. Nu avea decât 21 de ani când a filmat pentru pelicula "În fiecare zi mi-e dor de tine" (regia Gheorghe Vitanidis), în care a avut un rol principal solicitant care a pus-o la "treabă": a cântat, a dansat, a fost pusă faţă-n faţă cu adevăraţi monştri sacri ai scenei şi ecranului românesc şi… a uimit o lume întreagă! Pentru că a jucat atunci alături de Stela Popescu şi purtau acelaşi nume de familie, s-a speculat că este fiica acesteia.

În timp, s-a lămurit situaţia, în sensul că admiratorii celor două au aflat că de fapt nu au niciun grad de rudenie, dar cinefilii le-au văzut bine în "familie": este vorba despre marea familie a oamenilor înzestraţi cu un talent ieşit din comun!

Nativă a zodiei artiştilor

Emilia Popescu este fiinţa de o modestie extremă, pe care o poţi trece cu vederea pe stradă, pentru că nu încearcă să iasă în evidenţă cu nimic, dar pe care o adori pe scenă, unde pur şi simplu străluceşte, indiferent de rolul pe care-l joacă. S-a născut cu dragostea de scenă…

Nici nu se putea altfel, pentru că provine dintr-o familie de artişti şi este nativă a unei zodii de mari artişti, zodia Peştilor (Ion Caramitru, Ion Besoiu, Ilinca Goia, Margareta Pogonat, regretata Gina Patrichi, Alexandru Repan).

Mama sa, Malu Iosif, a fost o talentată balerină, acum coregraf-colaborator permanent al trupei lui Dan Puric, iar tatăl, plecat în lumea de dincolo exact când Emilia o aducea pe lume pe fetiţa ei, a fost un foarte apreciat actor la Operetă, Emil Popescu. El a fost cel despre care Emilia spune că s-a speriat când ea a intrat la Institutul de Teatru, din "primul foc", aşa cum şi-a dorit, pe unul dintre cele trei locuri existente la vremea aceea.

Astăzi, la vârsta maturităţii, Emilia îşi aminteşte că de mică visa numai şi numai să fie actriţă, dacă nu de-a dreptul la Hollywood, măcar aici, acasă, la Bucureşti. A studiat pianul, a iubit acest instrument şi nimeni nu credea că va renunţa la o carieră în domeniu pentru Teatru. Şi totuşi… Aşa după cum chiar ea spune, preluând vorba amicului ei Florian Pittiş, este "atinsă de dulcele blestem al scenei"…

Fiica Emiliei moşteneşte talentul artistic

Emilia este nu doar fiică de artişti, ci şi… noră de actor! Eusebiu Ştefănescu este tatăl soţului ei, Ionuţ, care, la rândul lui, este flautist prim-solist al Filarmonicii şi cel mai tânar doctor în muzica, titlu obţinut cu "Magna cum laudae".

Şi ce putea să se nască din iubirea a doi oameni atât de înzestraţi de Dumnezeu decât o minune de copil, Maria, care studiază pianul şi visează să-şi acompanieze tatăl, dar care este şi îndreptată spre pictură. Nu este greu de dedus că, la vârsta maturităţii, va dori şi ea, probabil, să devină actriţă ca mama ei…. Maria este, ca şi mama ei, născută în zodia Peştilor şi a împlinit anul acesta 11 ani… Când nu cântă la pian, pictează icoane…

O familie de artişti din tată-n fiu, din mama-n fiică, şi aşa mai departe… e cu va urma!

"Cafeneaua", un deceniu de succes

Piesa de Sam Bobrik & Ron Clark se joacă la Teatrul Bulandra, sala Izvor, de la ora 19.30

În distribuţie: Louise - Dana Dogaru, Janet - Emilia Popescu, Wally - Horaţiu Mălăele

Regia: Horaţiu Mălăele

Scenografia: Mihai Mădescu, Nina Brumuşilă

Data premierei: 17-18 ianuarie 1997

Este cel mai longeviv spectacol din repertoriul curent al Teatrului Bulandra! O comedie în care râsul capătă gustul sărat al lacrimilor. Un spectacol despre viaţă, iubire, trădare şi singurătate; un spectacol al tuturor, dar mai ales al sufletelor anonime, pustiite de necazuri aparent banale.

"Adolescentă fiind, sufletul mi se umplea de câte ori mergeam să văd <> , cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru. În taină, visam la Făt-Frumosul <> pe care îl interpreta Horaţiu, fiind convinsă că tristeţea Silviei (Dana Dogaru) din spectacol îmi vine ca mânuşă. Îi adoram. Pe lângă cei mai mari, aceşti tineri veneau tăvălug cu talentul, charisma, inteligenţa şi umorul lor şi mă făceau şi pe mine să visez că, poate, într-o zi voi sta pe scenă. După un deceniu şi ceva, odată cu miracolul naşterii fetiţei mele, un alt vis înmugurea: Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Emilia Popescu -spectacolul <> . Sfârşitul lui 1996 avea să marcheze începutul unui drum miraculos, al unui succes real, al unei întâlniri ce s-a transformat într-o iubire definitivă, într-o ecuaţie a succesului."
Emilia Popescu

Biografie

S-a născut în 2 martie 1966.

A absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, clasa prof. Olga Tudorache, Florin Zamfirescu

Roluri în teatru:

Diana - Câinele grădinarului de Lope de Vega, regia Florian Pittiş, Teatrul Bulandra, 1988

Rita - Meditaţiile Ritei de Willy Russel, regia Florian Pittiş, Teatrul Bulandra, 1989

Elaine Harper - Arsenic şi dantelă veche de Otto Joseph Kesselring, regia Grigore Gonţa, Teatrul Bulandra, 1991

Helena - Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1991

Else - Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1991

Dama de consumaţie - A 7-a Poruncă de Dario Fo, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra, 1993

Cor - Antigona de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1993

Hermiona - Poveste de iarnă de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1994

Antigona, Medeea - Suită de crime şi blesteme de Euripide, regia Alexandru Dabija, Teatrul Bulandra, 1994

Natalia Ivanovna - Trei surori de A.P. Cehov, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995

Calpurnia - Julius Caesar de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995

Janet - Cafeneaua de Sam Bobrik, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul Bulandra, 1997

Madame Therbouche - Libertinul de Eric Emmanuel Schmitt, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1998

Eleonora - Tango de Slawomir Mrozek, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra, 2001

Filme:

1985 - Moromeţii, regia Stere Gulea

1988 - În fiecare zi mi-e dor de tine, regia Gheorghe Vitanidis

1989 - Liliacul înfloreşte a doua oară, regia Stere Gulea

1992 - Divorţ din dragoste, regia Andrei Blaier

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite