"Emilia Galotti" sau triumful răului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentaţia are premiera în această seară de la ora 19.00. Subiectul e împrumutat din "Istoria romană a lui Titus Liviu. Acesta relatează despre căpetenia unei grupări de patricieni,

Reprezentaţia are premiera în această seară de la ora 19.00. Subiectul e împrumutat din "Istoria romană a lui Titus Liviu. Acesta relatează despre căpetenia unei grupări de patricieni, Appius, care abuzează de puterile sale şi o răpeşte pe frumoasa Virginia din mijlocul familiei, pentru a o supune poftelor sale. Ca să o ferească de această ruşine, tatăl ei o înjunghie în piaţa publică.

Această acţiune are ca principale consecinţe izbucnirea unei răscoale şi deturnarea de la putere a patricienilor. Povestea Emiliei Galotti se sfârşeşte, pe scena teatrului Odeon, cu triumful răului asupra binelui, spre deosebire de sursa ei de inspiraţie. Piesa a avut premiera în 1772, la Braunscheig. "Emilia Galotti", după G. E. Lessing este regizată pentru scena bucureşteană de Radu Alexandru Nica. Din distribuţie fac parte actorii Marius Stănescu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea, Ionuţ Kivu, Diana Gheorghian, Ana Lazăr şi Cristina Chirilă.

"De ce Lessing, în România, astăzi? Pentru că este un autor clasic important deloc jucat la noi, pentru că avem o mare lipsă de astfel de teme în dramaturgia contemporană, fără ca problemele noastre să fie mai mici decât cele ale oamenilor din secolele trecute" - îşi motivează regizorul opţiunea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite