Emil Boc strânge laţul în jurul revoluţionarilor impostori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a reiterat intenţia de a restrânge beneficiile revoluţionarilor. „Luptătorii remarcaţi“ ar urma să piardă indemnizaţiile. În urma dezvăluirilor publicate de „Adevărul“, premierul a trimis Corpul de Control să verifice ilegalităţile comise de asociaţiile de revoluţionari.

Premierul Emil Boc a vorbit luni seară, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării" de la postul de televiziune B1, despre problema revoluţionarilor. Boc spune că nu şi-a schimbat punctul de vedere cu privire la anularea indemnizaţiilor pentru categoria „Luptători cu merite deosebite în Revoluţie", idee pe care o susţinea la mijlocul lunii iulie, tot în cadrul unei emisiuni de la B1 TV. Premierul spune că a pus deja în funcţiune rotiţele pentru schimbarea „Legii Recunoştinţei" şi tragerea la răspundere a celor care şi-au însuşit foloase necuvenite pe baza certificatului de revoluţionar. 

„Vreau să văd dacă voi avea suportul în coaliţie pentru a face ordine şi în acest domeniu, pentru că am nevoie de o lege în Parlament pentru a pune lucrurile în ordine. Aştept acum să îmi facă o analiză Corpul de Control al Primului-ministru pe marginea temelor sesizate inclusiv de mass-media". După doi ani de investigaţii privind Revoluţia, ziarul „Adevărul" a prezentat pe larg în această vară cazuri flagrante de impostură şi cazuri penale de fals în acte comise de revoluţionari.

Total: două miliarde de euro

Premierul Emil Boc a făcut un prim pas pe calea adevărului şi a normalităţii, admiţând că sumele care se risipesc cu plata indemnizaţiilor sunt uriaşe. „110 milioane de euro merg anual către revoluţionari", a declarat premierul, după ce „Adevărul" a calculat şi a prezentat toate chetuielile statului cu revoluţionarii pe fiecare an în parte. 617 milioane de euro este suma pe care statul român a plătit-o revoluţionarilor, cu titlu de indemnizaţie, din 2004 (de la intrarea în vigoare a Legii 341) şi până în prezent. 112.464.504 euro ne costă revoluţionarii numai în 2011. În total, „nota de plată"a Revoluţiei achitată de statul român celor care s-au intitulat revoluţionari, în ultimii 22 de ani, se ridică la două miliarde de euro!

Suma înglobează indemnizaţiile, valoarea terenurilor primite de revoluţionari şi beneficiile însemnând transport gratuit, spaţii comerciale şi scutiri de impozite.  Toate aceste beneficii au mers, de-a lungul timpului, şi către criminali, securişti, persoane care nu erau în ţară la Revoluţie sau erau în penitenciare şi copii de 10 sau 11 ani care numai luptători cu merite deosebite nu se pot numi (un exemplu: Florina Aprofirei - secretara lui Dorin Lazăr Maior, fost parlamentar PSD -, care abia împlinise 10 ani în 1989). Acestora li se adaugă mii de cetăţeni simpli care n-au ieşit din case în decembrie 1989, dar care şi-au luat certificate în anii '90 contra unor sume de bani.

"Declaraţia lui Boc? Mie nu mi s-a părut nicio declaraţie, deci nu am ce să comentez.''
Teodor Mărieş
preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989"

image

Revoluţionarii contraatacă

Revoluţionarii se întâlnesc sâmbătă, 3 septembrie, la Palatul Parlamentului, pentru un congres extraordinar. Şi-au anunţat prezenţa membri din 128 de asociaţii.

Categorii de revoluţionari

- 16.012 luptători remarcaţi prin fapte deosebite
- 2.226 de răniţi
- 2.059 de urmaşi de eroi-martiri
- 588 de reţinuţi
- 169 de răniţi şi reţinuţi
- 189 de participanţi la Revoluţie (titlu onorific, ce nu conferă niciun fel de beneficii)
*înregistraţi la 7 iulie 2010

7 (aproximativ) a obţinut Asociaţia „ Metrou" din afacerea cu certificate.

George Costin nu se simte vizat!

George Costin, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, membru PDL, a declarat ieri că susţine iniţiativa lui Emil Boc de a face curăţenie în asociaţiile de revoluţionari, şi, în general, toate iniţiativele Guvernului din care face parte. Deşi premierul s-a referit la neregulile de la asociaţiile de revoluţionari semnalate de mass-media (adică de ziarul „Adevărul"), nereguli care îl au în prim-plan, George Costin nu simte nicio apăsare! Este relaxat când vine vorba despre  fărădelegile pe care le-am prezentat cu documente în ziar, dar admite totodată că va fi cu adevărat împăcat după ce „Justiţia îşi va face datoria". „Eu i-am acţionat în instanţă pe autorii articolelor. În instanţă,  «dezvăluirile» trebuie probate".

Emil Boc nu mai poate da înapoi în „Afacerea Revoluţia“

Fals în acte, şantaj

George Costin are numai cuvinte de laudă despre activitatea sa ca preşedinte de Asociaţie şi apoi ca secretar de stat şi nu agreează cuvântul „impostor": „Mi-am luat angajamentul să rezolv toate problemele care îmi vor fi semnalate, conform legislaţiei în vigoare. Nu vreau să mă cobor la acest nivel de limbaj, pe care îl foloseşte uneori mass-media - «revoluţionari-impostori»". Despre o eventuală schimbare a Legii Recunoştinţei, George Costin manifestă aceeaşi încredere că „Legislativul" va face bine şi anunţă că, în calitate de reprezentant al puterii executive, „se va supune".

Ziarul „Adevărul" a dezvăluit în această vară mai multe acţiuni cu iz penal care îl au în prim-plan pe George Costin, care, în calitatea sa de lider al Asociaţiei „Decembrie 1989 - Metrou" (cu filiale în oraşe precum Pucioasa sau Mangalia, unde numai revoluţie n-a fost), a transformat din pix un criminal la Revoluţie în „luptător remarcat cu fapte deosebite" (buzoianul Costel Socol).

Costin a încurajat producerea a mii de revoluţionari cu certificat de la care a încasat procente semnificative din sumele pe care aceştia le-au primit retroactiv de la buget (din bani publici). „Adevărul" a prezentat dovezi palpabile, printre care şi o chitanţă prin care „revoluţionarul" Stanciu Eremia de la Buzău i-a plătit lui George Costin „cotă-parte". Concret, în 2004, când a fost promulgată „Legea Recunoştinţei", Costin le-a comunicat membrilor din Asociaţia sa că nu le poate preschimba certificatele (care aduceau drepturi băneşti), întrucât conducerea de atunci a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor se opunea şi era nevoie să fie înaintate acţiuni în instanţă.

image

PDL-istul George Costin, alături de şefa Serviciului Contencios din Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor

image

I-a convins pe mulţi să semneze convenţii prin care aceştia se obligau să cedeze către Asociaţia „Metrou" un procent din suma totală încasată retroactiv. Aceşti bani se cedau cu titlul de consultanţă juridică. Revoluţionarul Constantin Bucur, buzoian şi el, a recunoscut în faţa reporterilor „Adevărul" că s-a practicat inclusiv şantajul: „Pe ăia care n-au vrut să semneze i-au şantajat - «Dacă nu semnezi, nu-ţi dau certificatul!»"

Pe George Costin, decembrie 1989 l-a prins în funcţia de şef al Gărzilor Patriotice de la IMGB, adică a fost parte a forţelor de represiune împotriva demonstranţilor anticomunişti. Mai mult, în 1996 a creat un act care a ajutat 2.337 de oameni să ia certificate de revoluţionar. Costin a semnat în fals, în locul directorului IMGB şi o recunoaşte cu seninătate. În plus, şi-a făcut soţia (Florentina) şi fratele (Octavian) revoluţionari cu certificat, deşi niciunul nu se înscria în rigorile "Legii Recunoştinţei". De la sfârşitul anului 2010, revoluţionarii lui Costin şi-au adjudecat inclusiv dreptul la protest în faţa Palatului Cotroceni, recurgând la un artificiu prin care nimeni să nu mai poată acţiona acolo, artificiu prezentat pe larg în ziarul nostru luna trecută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite