Emil Boc i-a demis pe Marius Oprea şi pe Dinu Zamfirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a lui Dinu Zamfirescu de la şefia Institutului pentru Memoria Exilului Românesc şi a decis ca cele două instituţii să fie conduse de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir.

Boc a decis totodată ca funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc să fie ocupată de politologul Ioan Stanomir, iar Vladimir Tismăneanu, care a condus Comisia prezidenţială de analiză a dictaturii comuniste din România, să preia funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România, în decembrie 2006, în Parlament, ca fiind ilegitim şi criminal. Băsescu şi-a bazat demersul pe un raport întocmit de o comisie prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu.

Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) celelalte două instituter desfiinţându-se.

Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre au protestat faţă de decizia Guvernului de comasare a Institutului pentru Memoria Exilului Românesc (INMER) cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România (IICCR) şi au anunţat că îl susţin pe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate prin comasarea celor două structuri.

Guvernul a decis recent c Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va fi condus de un preşedinte executiv, iar rezultatele obţinute în activitate vor fi evaluate de un consiliu ştiinţific constituit din 14 membri, personalităţi ale lumii academice.

Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani şi este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru. Legislaţia în vigoare stabilea până în prezent că Institutul este condus de un preşedinte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămâna trecută, premierului Emil Boc că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere. El a apreciat că ar fi "culmea penibilului" dacă Guvernul lui Traian Băsescu îi va schimba pe cei doi din fruntea acestor institute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite