Emil Boc: "Politicienii învinşi de Băsescu vor trebui să dispară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PD spune că partidul său a fost trădat de PNL şi că a fost scos de la guvernare pentru atitudinea sa împotriva corupţiei Nu are regrete. Preşedintele Partidului Democrat

Preşedintele PD spune că partidul său a fost trădat de PNL şi că a fost scos de la guvernare pentru atitudinea sa împotriva corupţiei

Nu are regrete. Preşedintele Partidului Democrat spune că a făcut tot ce a depins de el pentru a menţine Alianţa D.A. şi că trădătorii au fost ceilalţi. Vede însă, în alegerile care se vor organiza după eventuala demisie a preşedintelui, un prilej pentru ca generaţia de politicieni care va fi învinsă de Traian Băsescu să fie măturată din politică. Altfel, se pregăteşte de opoziţie până în 2008. Nu prea crede în anticipate, pentru că, spune el, în acest moment "doar Partidului Democrat nu-i este frică de o confruntare cu electoratul, iar celelalte partide vor face tot ce le stă în putinţă pentru a amâna această confruntare".

- Care e starea de spirit acum, în Partidul Democrat, după ieşirea de la guvernare?
- Este un partid pregătit să recâştige următoarele alegeri, un partid consolidat, un partid care ştie ce vrea, un partid care nu a plecat pe uşa din dos de la guvernare, ci pentru că a fost trădat de către aliaţi, un partid care are 30 la sută în sondaje, deci, pregătit să guverneze România.

- Plecarea de la guvernare nu a lăsat niciun fel de urme în partid?
- Vreau să fim bine înţeleşi. Un partid pleacă cu coada între picioare de la putere atunci când este scos afară de electorat, prin vot. Partidul Democrat a fost trădat de către Partidul Naţional Liberal, partid care a trădat şi electoratul Alianţei şi a trădat şi Partidul Democrat. Nu avem motive să fim îngrijoraţi din acest punct de vedere, iar partidul este mai mobilizat ca oricând pentru a demonstra că el are un vot de cetăţeni în spate şi nu jocul de culise făcut de unii politiceni din România.

- Nu există păreri de rău pentru faptul că nu vă mai aflaţi la guvernare?
- Nu. Partidul Democrat este mai puternic ca oricând în acest moment, pentru că întotdeauna a ştiut să fie puternic atunci când partenerii l-au trădat.

- Ştiţi de ce vă întreb? Fiindcă înainte cu două zile de a se anunţa formula noului guvern, de către dl. Tăriceanu, l-am auzit pe dl. Blaga spunând: "Ar fi bine totuşi dacă ar putea exista o cale de împăcare". Afirmaţia a venit după ce, cu ceva timp în urmă, dl. Băsescu spunea că "marea împăcare e o trădare". Asta ne face să credem că a existat în PD un curent favorabil împăcării.
- Noi am spus un lucru foarte clar. Partidul Democrat a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a salva Alianţa Dreptate şi Adevăr. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă. De aici încolo, noi nu putem face altceva decât să spunem că alianţa este un crez politic, un proiect politic la care ne-am aliat, un proiect politic pe care nu-l putem duce mai departe dacă partenerii noştri nu doresc. Nu au
dorit-o, asta este realitatea.

- Şi totuşi, semnalul despre care vorbeam mai devreme nu putea să conducă la ideea că au existat nişte curente favorabile unei continuări a colaborării şi altele, pe o linie mai dură?
- Vreau să vă spun că în PD nu au existat curente. A existat o forţă unitară a Biroului Permanent Naţional care a spus foarte clar: dorim guvernare alături de Partidul Naţional Liberal, dorim Alianţa Dreptate şi Adevăr, dar nu cu orice preţ. Iar Partidul Naţional Liberal a preferat, în locul alianţei cu PD-ul, alianţa cu PSD-ul. În faţa acestei declaraţii de dragoste neţărmurite, între PNL şi PD se pare că nu se poate aşeza nimic. Noi avem conştiinţa împăcată că am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să salvăm alianţa, iar PNL-ul trebuie să-şi asume rolul de gropar al acesteia.

- Cine vor fi prietenii Partidului Democrat în Opoziţie? Şi vă întreb mai ales în perspectivă unei eventuale reveniri la guvernare a PD. Trebuie să admiteţi că România va fi guvernată mult timp de acum încolo de coaliţii…
- Prietenii politici vor fi decişi în primul rând de cetăţeni, în urma alegerilor. Nu cred că în România vor mai avea succes alianţele preelectorale, ci alianţele postelectorale. Acelea vor avea şanse să fie trainice, adică cetăţenii ne vor vota sau nu ne vor vota, iar cei care vom fi votaţi vom fi în măsură să stabilim o majoritate capabilă să conducă România.

"PD nu va face alianţe preelectorale"

- Vedeţi posibilă o colaborare postelectorală cu PNL sau cu PSD?
- Până în 2008, din punctul nostru de vedere, este exclusă colaborarea cu Partidul Social Democrat. După anul 2008, în funcţie de voturile date de cetăţeni, este posibilă orice guvernare în care PD-ul, o spun foarte răspicat, să fie vioara întâi şi nu o Cenuşăreasă. După 2008, în funcţie de voturile date de cetăţeni, este posibilă o altă configuraţie a guvernării.

- Aţi spus că alianţele preelectorale sunt excluse în acest moment. Totuşi, multă lume se gândeşte că veţi putea continua într-un fel ideea Alianţei D.A., însă cu PLD.
- Nu am discutat acest aspect în partid. Deocamdată, pe noi ne interesează consolidarea Partidului Democrat, ca partid puternic, iar el are argumentele în acest moment pentru a obţine 30 la sută din opţiunile electoratului. Atunci sunt convins că vom putea impune pe scena politică românească mai multe valori şi mai multe lucruri în care credem.

- Şi totuşi, cum se face că Partidul Democrat ajunge în anumite momente ale activităţii sale politice să intre în confict cu toată lumea? Nu este prima dată când PD se desparte de aliaţii săi, şi încă cu scandal…
- Eu cred că cel mai important lucru este că nu suntem în conflict cu electoratul. Dacă am fi în conflict cu cetăţenii, am dispărea politic, aşa cum vor dispărea acele partide politice care sunt astăzi în conflict cu electoratul. Partidul Democrat a făcut ceea ce trebuie, de aceea are 30 la sută în sondaje. Că unii sau alţii sunt deranjaţi de activitatea noastră, de performanţa noastră, de faptul că le-am deranjat treburile lor mai mult sau mai puţin corecte, de faptul că am susţinut independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, asta e problema lor, nu e problema noastră.

- Şi pentru lucrurile acestea consideraţi că aţi fost scoşi de la guvernare? Adică aţi fost singurul partid corect, asta vreţi să spuneţi?
- Da. Pentru că am deranjat prin poziţiile noastre foarte ferme şi coerente. Am deranjat şi de aceea am fost scoşi de la guvernare.

Cum comentează

"Premierul ne-a propus activităţi ilegale"

- Domnule preşedinte, înainte să se petreacă această ruptură, şi de la dvs., şi de la liderii PNL aflam următorul lucru: da, sunt oarecare dezbateri, sunt unele neînţelegeri, dar să ştiţi că în guvern se lucrează, acolo nu ajung aceste tensiuni. Iată că nu era adevărat!
- Noi ne-am făcut datoria în Executiv. Dar nu am fost solidari cu activităţile ilegale pe care primul-ministru ni le-a propus.

- Activităţi ilegale? Daţi-mi, vă rog, nişte exemple.
- Ordonanţa OPSPI (transferul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de la Ministerul Economiei la AVAS, în luna decembrie 2006 - n.r.) sau amânarea alegerilor pentru Parlamentul European, de exemplu. Nu am acceptat compromisuri cu legea.

- Există o concurenţă între dvs. şi Partidul Liberal Democrat pentru a ocupa poziţii cât mai apropiate de preşedintele Traian Băsescu?
- Nu cred că se pune problema în termenii aceştia. Partidul Democrat l-a susţinut pe Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale, şi are în programul politic susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Nu văd în ce competiţie am intra.

- Ce aţi înţeles din mesajul dat de preşedinte, când a spus că "marea împăcare" e un act de trădare?
- Preşedintele României, prin natura funcţiei, doreşte ca promisiunile pe care el le-a făcut în campania electorală, în numele alianţei, să nu fie compromise.

- Nu aţi înţeles cumva că preşedintele s-ar fi apropiat mai degrabă de PLD în cazul în care PD ar fi continuat să guverneze cu PNL?
- Preşedintele României nu este membru al PD şi, prin atribuţiile constituţionale, se situează deasupra vâltorii politice.

- Chiar consideraţi că preşedintele şi-a îndeplinit rolul de arbitru?
- Acest lucru vor stabili cetăţenii, cu ocazia următoarelor alegeri.

"Viaţa mi-a demonstrat că nu sunt Traian Boc"

- Preşedintele a declarat că va demisiona în caz că va fi suspendat. Să presupunem că se va întâmpla acest lucru şi dl. Băsescu va câştiga alegerile, deci ar redeveni preşedinte. Cu ce ar schimba aceasta peisajul politic?
- Preşedintele va avea legitimitatea electoratului după vot, iar o generaţie de politicieni care vor fi învinşi vor trebui să dispară. Astfel, România nu va mai fi captivă grupurilor de interese, ci va fi guvernată în interesul naţional.

- În cazul în care PSD ar depune o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern, o veţi susţine?
- Ce moţiune de cenzură depune PSD? Hai să fim serioşi! Acest partid nu poate rezista dacă nu ajunge într-o formă sau alta la putere. Şi a făcut acest compromis cu PNL pentru a da satisfacţie clientelei politice. Guvernul este PNL-PSD cu premier PSD din partea PNL. Poate să povestească dl. Geoană orice, el a bătut palma cu PNL pe foarte multe poziţii ale administraţiei centrale şi locale.

- V-aţi imaginat vreodată cum ar fi un Partid Democrat fără locomotiva Traian Băsescu?
- S-a văzut Partidul Democrat la guvernare fără Traian Băsescu prim-ministru. Cred că ne-am descurcat foarte bine. Evident că, dincolo de partea legală, nimeni nu-l poate scoate din sufletul pediştilor pe Traian Băsescu. Dar nu se primesc instrucţiuni dintr-o parte sau alta. Deciziile noastre, dacă se suprapun, se suprapun, pentru că am gândit la fel. Au fost şi situaţii în care am gândit diferit.

- Adică nu sunteţi Traian Boc?
- Eu cred că viaţa mi-a demonstrat că nu sunt. Amintiţi-vă poziţia mea cu privire la Autostrada Transilvania sau majorarea TVA-ului - poziţii diferite faţă de ale preşedintelui.

- Sunteţi pentru republică parlamentară sau prezidenţială?
- Eu am ales, la nivel personal, formula franceză. Preşedintele participă la şedinţele de guvern, conduce şedinţele de guvern, poate dizolva Adunarea Naţională, poate organiza un referendum legislativ, semnează actele care le emite guvernul, deci un preşedinte care poate să-şi pună în practică programul pentru care a fost votat.

- Ce-aţi alege: Europa sau America?
- Am avut ocazia să petrec câteva luni, în calitate de cadru universitar, în America, şi m-a fascinat modelul de democraţie. Poate o combinaţie între spiritul democratic american şi valorile tradiţionale europene ar fi cea mai bună.

- Sunteţi un om de dreapta?
- Sunt un om de centru.

Ce îl frământă

- Ce vă frământă cel mai mult la ora actuală?
- În acest moment, cel mai mult mă frământă compromiterea interesului României pe termen mediu şi lung. Adică, acest guvern, practic, va compromite şansele de a avea o Românie prosperă, cu vizibilitate în Uniunea Europeană. Este un guvern captiv unor grupuri de interese. Acesta e cel mai mare pericol care paşte România.

Sunt pentru o republică după formula franceză, deci cu un preşedinte care poate să-şi pună în practică programul pentru care a fost votat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite