Emil Boc: Pensiile nu se impozitează altfel decât se face acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc, premierul României
Emil Boc, premierul României

Prezent, vineri, la Radio România Actualităţi, premierul Emil Boc a ţinut să clarifice diferenţa dintre impozitarea pensiilor şi plata contribuţiilor de asigurări de sănătate.

Principalele declaraţii:

     *  despre pensii

- Este o greşeală să vorbim de impozitarea pensiilor pentru că nu le-am impozitat suplimentar. Pensiile nu se impozitează altfel decât se face acum. Impozitarea înseamnă 16%, care se aplică acum pensiilor de peste 1.000 lei. Dacă ai 1.200 de lei pensie, diferenţa de 200 de RON se impozitează cu 16%. Aşa a fost, aşa va rămâne.

- Impozitarea este una, contribuţia de asigurări de sănătate este cu totul altceva. Vorbim de două lucruri total diferite.

- 10.732.000 de persoane nu plăteau asigurări de sănătate, acea contribuţie care este de 5,5%. Avem numai 6.629.000 de plătitori de asigurări de sănătate

- Cei care au o pensie sub 740 de lei nu sunt afectaţi de introducerea măsurii de contribuţii sociale.

- Pensionarii cu peste 740 de lei sunt în jur de două milioane. Ei vor plăti o contribuţie de 5,5%

- Aceşti bani sunt necesari pentru a echilibra bugetul de sănătate şi voi cere o exigenţă totală în domeniul cheltuirii banilor pentru sănătate

- Rămân peste 3 milioane de pensionari care nu plătesc în continuare contribuţii la sănătate. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

- Sănătatea se plăteşte din banii rezultaţi din plata contribuţiilor de asigurări de sănătate. Ca să avem bani de sănătate, cineva trebuie să contribuie.

- ANAF are instrumentele necesare să execute silit pe cei care nu îşi achită contribuţiile de asigurări de sănătate.

- Pensionarii cu pensie până în 700 de lei beneficiază de compensarea de până la 90% la medicamente

     * despre ieşirea din criză

- România în 2008 se afla pe marginea prăpastiei, când am preluat guvernarea, iar în doi ani am reuşit să stabilizăm ţara şi din 2011 mergem pe creştere economică, datorită măsurilor dure. În 2008 ţara a avut şansa la o creştere de 8%, datorită intrării în UE, dar a fost lăsată cu un deficit de  5,2%. Noi am fost nevoiţi să ajustăm această ţară şi să n-o împrumutăm, astfel încât să nu ajungă în faliment total.

- Criza în România a ajuns la 6-8 luni după ce a fost în desfăşurare în Vestul Europei sau SUA, aşa că şi ieşirea va fi mai târzie. România a făcut ceea ce trebuie, chiar dacă dureros,  pentru a avea creştere economică. Dacă nu luam aceste măsuri, eram o ţară cu probleme mult mai mari decât ţări precum Letonia, Portugalia, Spania, Grecia.

- România va redeveni un mediu atractiv pentru investiţii, datorită măsurilor dure luate pentru economie

- Pentru cetăţeni deschidem, de la 1 ianuarie, posibilitatea plăţii online a taxelor locale astfel încât oricunde te afli în lume, la Cluj, Bucureşti sau Los Angeles poţi să intri pe Internet şi să plăteşti orice taxă pe care o ai în România prin simpla accesare a Internetului, cu cardul. Asta înseamnă modernitate, înseamnă să faci ceva pentru debirocratizare şi pentru cetăţean

- În prima etapă, vor intra municipiile reşedinţă de judeţ sau localităţile peste 150.000 de locuitori care vor avea obligaţia ca în şapte luni să se înscrie în acest program naţional de plată cu cardul a taxelor şi impozitelor din România

      * despre indemnizaţia pentru creşterea copiilor

- Am luat măsuri cu impact pentru 2012. Am menţinut posibilitatea concediului de 2 ani, iar mamele mai active se pot întoarce mai devreme la muncă. Fiecare părinte se poate regăsi în una sau alta dintre alternative.

- Toţi care au o indemnizaţie în curs, merg cu indemnizaţie de 24 de luni.

-  12 ţări din UE nu acoperă indemnizaţia pentru creşterea copilului.

      * despre buget

- Mircea Geoană a comis un gest de iresponsabilitate prin faptul că nu a acceptat convocarea Birourilor Permanente pentru stabilirea calendarului de aprobare a proiectului de buget pe anul viitor şi a amânat această şedinţă pentru luni

- Sper ca parlamentarii să aibă o abordare raţională şi acest an să se încheie cu bugetul de stat aprobat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite