Emil Boc: Munca la negru va fi pedepsită cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a anunţat, duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că noul cod al Muncii îşi propune înăsprirea sancţjunilor pentru munca la negru.

Prim ministrul a declarat că legislaţia muncii trebuie schimbată pentru a face faţă nevoilor din prezent. În acest sens, noul cod al muncii îşi propune să flexibilizeze piaţa muncii, pentru ca oamenii să-şi găsească un loc de muncă, dar şi să-i pedepsească dur pe cei care nu respectă legea.

Potrivit premierului, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de contracte individuale pe perioadă determinată, fiind preferată munca la negru, întrucât angajatorii au mari reţineri în a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, în condiţiile în care activitatea acestora poate dura în unele cazuri 3-4 ani.

"În Codul Muncii se propune extinderea contractului pe perioadă determinată, de la 24 la 36 de luni. Dar dacă şi în aceste condiţii angajatorul continuă să încurajeze munca la negru, sancţiunea va fi închisoarea, nu doar amenda, ca până acum. Închisoarea este o măsură extrem de dură pentru cei care vor continua să prctice munca la negru ca angajator. Flexibilizăm , dar sancţionăm dur pe aceia care o vor încalca", a precizat primul ministru.

El a adăugat că sporul la munca de noapte va creşte de la 15% la 25% şi că noul Cod pune accent pe performanţă şi pe realizarea calităţii, la concedieri primul criteriu după care va fi judecat un angajat fiind cel al performanţei, nu cel social.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite