Emigranţii români asigură cinci procente din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Băncii Mondiale poziţionează ţara noastră pe locul 10 în lume în topul celor mai harnici angajaţi de peste hotare. Sumele de bani pe care le vor trimite în acest an acasă

Un raport al Băncii Mondiale poziţionează ţara noastră pe locul 10 în lume în topul celor mai harnici angajaţi de peste hotare.

Sumele de bani pe care le vor trimite în acest an acasă muncitorii români care lucrează în străinătate se apropie de 7 miliarde de dolari, adică aproximativ 5% din Produsul Intern Brut. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, realizat la nivel mondial, India, Mexic şi China vor fi în 2007 ţările care vor primi cei mai mulţi bani de la cetăţenii care muncesc în străinătate.

Vasile Solomon, din Răcari, judeţul Dâmboviţa, în vârstă de 48 de ani, este unul dintre miile de muncitori din Spania. Acesta trimite în ţară soţiei aproximativ 150 euro în fiecare lună, pentru a acoperi cheltuielile gospodăriei. Locuieşte singur în Spania, de mai bine de 8 ani, iar după 5 ani de muncă în construcţii şi-a cumpărat cu banii trimişi terenul pe care este construită casa din România.

Majoritatea românilor care muncesc în străinătate trimit frecvent bani în ţară, fie pentru întreţinerea familiilor, fie pentru anumite investiţii. "Eu lucrez ca menajeră în Italia şi trimit toţi banii mamei, pentru fata mea, că aici nu cheltuiesc nimic. Sunt aproximativ 600 de euro în fiecare lună", ne-a spus şi Rodica Neagu, 28 de ani, din Galaţi.

India primeşte anual 27 miliarde de dolari

Potrivit unui clasament realizat de Banca Mondială, România ocupă locul zece privind sumele de bani trimise de emigranţii care muncesc în străinătate în ţările de origine. Valoarea expedierilor românilor sunt estimate de instituţia financiară internaţională la 6,8 miliarde de dolari în acest an.

Potrivit Băncii Mondiale, India, Mexic şi China vor fi ţările care primesc în acest an cei mai mulţi bani de la cetăţenii care muncesc în străinătate. India va ocupa astfel primul loc în clasamentul BM, această ţară urmând să primească de la muncitorii săi din străinătate aproximativ 27 miliarde de dolari. Pe locurile doi şi trei se află China, cu aproximativ 25,7 miliarde de dolari, respectiv Mexic, cu 25 miliarde de dolari.

Pe următoarele locuri în clasament se află Filipine, cu 17 miliarde de dolari, Franţa - 12,5 miliarde de dolari, Spania - 8,9 miliarde de dolari, Belgia - 7,2 miliarde de dolari, Germania şi Marea Britanie, ultimele două cu câte 7 miliarde dolari fiecare. Prezenţa în clasament a unor state europene în care se plătesc salarii relativ mari, precum Germania sau Marea Britanie, se datorează faptului că au mulţi cetăţeni care lucrează în alte ţări europene cu câştiguri mari.

Estimări optimiste ale Băncii Centrale

Estimările Băncii Mondiale privind valoarea totală a sumelor trimise de muncitorii români din străinătate în acest an, de 6,8 miliarde de dolari, sunt inferioare celei făcute de oficialii Băncii Naţionale a României, de 6,3-6,4 miliarde de euro, adică 9,2-9,3 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că suma totală trimisă în ţară de românii care lucrează în străinătate va depăşi în acest an 5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari), putând ajunge la 6,3-6,3 miliarde de euro (9,2-9,3 miliarde de dolari). Vasilescu a precizat că numai în perioda sărbătorilor de iarnă românii vor trimite în ţară aproximativ un miliard de euro (1,46 miliarde de dolari).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite