Emeric Ienei: „Antrenorul este ca un regizor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul tehnician al echipei Steaua îşi face astăzi debutul literar. La lansarea cărţii „A fi sau a nu fi antrenor”/„Singur printre actori” participă crema sportului şi a culturii bihorene.

Actori, scriitori şi fotbalişti se întâlnesc azi, de la orele 17.00, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea. Oricât de neobişnuită ar părea asocierea celor două categorii de „performeri”, pentru Emeric Ienei şi Mircea Bradu,  autorii dublului volum care este lansat în această după-amiază la primărie, alăturarea este absolut naturală.
„Antrenorul este asemenea unui regizor iar jucătorii sunt veritabili actori pe teren”, spune Emeric Ienei, singurul conducător al unei echipe româneşti care a câştigat Cupa Campionilor Europeni. Cum fostul antrenor al echipei Steaua este bun prieten şi cu actori precum Gheorghe Dinică şi Sebastian Papaiani, cartea „A fi sau a nu fi antrenor”/„ Singur printre actori” cuprinde picanterii din lumea scenei şi poveşti din culise, revelând exact acele aspecte care îi fac pe marii artişti mai accesibili publicului larg.

Cu Duckadam la Arad

Emeric Ienei se foloseşte de aptitudinile sale de povestitor şi prezintă, sub formă de răspunsuri la întrebările care îi sunt
adresate de Mircea Bradu, amintiri din copilărie, de pe vremea când a fost jucător şi, ulterior, antrenor.
„Nu este, totuşi, o carte autobiografică”, precizează Ienei, care i-a invitat la primărie, pentru lansare, pe sportivii cu care a colaborat, de-a lungul anilor. La evenimentul din Oradea vor lua parte fotbalişti precum Pop Ladiszlau, Ovidiu Lazăr, Papp Deac Ioan, Sorin Pop, Sorin Cigan, Szucs Arpad şi Ioan Zare. „Pentru lansarea cărţii la Arad am primit promisiunea de participare a lui Helmuth Duckadam şi a lui Gabi Balint”, spune Emeric Ienei. „A fi sau a nu fi antrenor”/„Singur printre actori” ia forma unui interviu, prin care scriitorul Mircea Bradu relatează, provocat de antrenorul emerit Emeric Ienei, poveşti din lumea scenei, de care este atât de legat, atât ca fost director al Teatrului de Stat din Oradea, cât şi ca autor dramatic.
Surprinzător, Mircea Bradu descoperă  cititorilor săi profilul unui mare om de sport, totodată bun cunoscător al vieţii teatrale si recunoscut prieten al artiştilor. În schimb, antrenorul ne relevă personalitatea unui om de cultură care frapează prin erudiţia sa sportivă. Dublul volum este editat atât în limba română, cât şi  în limba maghiară, reprezentând rezultatul colaborării dintre Editura Arca, Direcţia pentru Sport a Judeţului Bihor şi Teatrul de Stat din Oradea. Orădenii sunt aşteptaţi la lansarea cărţii, autorii promiţând să ofere autografe tuturor doritorilor. 

Debut literar

Emeric Ienei şi-a început cariera de fotbalist în 1947. Zece ani mai târziu a devenit membru al echipei CCA (Steaua), cu care a fost de trei ori campion al României. Cariera de fotbalist şi-a încheiat-o în 1971 după ce, timp de doi ani, a jucat la Kayserispor Kulübü . În 1986, în calitate de antrenor al CCA, a câştigat la Sevilla Cupa Campionilor Europeni. Cartea lansată azi este prima încercare a lui Ienei, în materie de literatură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite