"Elixirul săracului" întinereşte organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe studii ale psihologilor susţin că implicarea afectivă într-o relaţie cu partenerul iubit ne face mai tineri şi mai sănătoşi Un amplu studiu realizat de psihologul Brooks

Mai multe studii ale psihologilor susţin că implicarea afectivă într-o relaţie cu partenerul iubit ne face mai tineri şi mai sănătoşi

Un amplu studiu realizat de psihologul Brooks Grump şi prezentat de ABC a demonstrat faptul că de fiecare dată când ne aflăm alături de persoana iubită presiunea sângelui scade, contribuind astfel semnificativ la o stare de sănătate mult mai bună. În urma studierii unui lot de 120 de subiecţi care convieţuiau cu partenerul de care erau îndrăgostiţi, s-a observat că, în fiecare caz, presiunea sistolică a sângelui a scăzut în medie cu o unitate. Faptul că presiunea sângelui a scăzut chiar şi atunci când cei doi aveau o perioadă de tensiuni generate de anumite neînţelegeri temporare le-a sugerat cercetătorilor conduşi de Brooks că responsabilă de efectele benefice este de fapt familiaritatea.

"Atunci când suntem în preajma unor persoane apropiate, suntem mai calmi, iar organismul nostru funcţionează optim", susţine Brooks. Chiar şi în cazul cuplurilor în care cei doi nu se înţelegeau prea bine şi aveau perioade în care se evitau, în momentul când se întâlneau, presiunea sângelui scădea.

Dragostea protejează mai mult sănătatea bărbaţilor

Preocuparea pentru legătura dintre dragoste şi sănătate a fost o temă de cercetare şi pentru alţi specialişti care au descoperit la rândul lor beneficiile de lungă durată ale relaţiilor stabile. Spre exemplu, cercetătoarea Carolyn Aldwin, specialist în probleme de dezvoltare umană, în Statele Unite, a ajuns la concluzia că oamenii implicaţi în relaţii fericite, de lungă durată, sunt mai sănătoşi. Aldwin este însă de părere că totuşi "dragostea protejează mai mult sănătatea bărbaţilor", dar că foarte multe femei au probleme de sănătate în urma stresului cauzat de o căsnicie nefericită. Aceasta pentru că, spre deosebire de bărbaţi, femeile se identifică mai mult cu mariajul lor. Un alt psiholog american, Phillip Saver, susţine că, în urma studiilor efectuate, a ajuns la concluzia că oamenii care sunt implicaţi de mai mult timp într-o relaţie învaţă să ignore obiceiurile supărătoare ale partenerului şi, deci, trăiesc mai puţine emoţii negative. Aceştia păstrează astfel numai lucrurile bune, un ideal pentru care merită să ne străduim cu toţii, recomandă Saver. Se pare că acesta ar fi secretul iubirii dintre oamenii care au căsnicii ce durează zeci de ani: toleranţa.

Mulţi dintre cei care trec printr-o despărţire mai grea au, de asemenea, simptome îngrijorătoare pentru sănătatea organismului: probleme legate de pofta de mâncare şi de somn, anxietate sau iritabilitate excesivă.

Dacă încă nu sunteţi nici acum convinşi că dragostea este leacul miraculos al tuturor bolilor, Institutul Naţional de Medicină din Washington DC vine să confirme afirmaţia din titlu printr-un studiu care a demonstrat că sexul prelungeşte viaţa cu câţiva ani buni. Sexul este, potrivit americanilor, cel mai bun "scut" împotriva bolilor cardiace.

Cercetările efectuate în Peninsula Scandinavă în Japonia şi Statele Unite au confirmat aceste rezultate: oamenii care trăiesc izolaţi şi au puţine relaţii interumane sau când aceste relaţii sunt sporadice şi superficiale mor mai repede decât cei care se îndrăgostesc şi investesc în relaţii de lungă durată.

"Secretele supertinerilor"

De altfel, legătura dintre relaţiile sexuale şi "tinereţea fără bătrâneţe" a fost subliniată şi de un psiholog scoţian, care a încercat să afle dacă există o legătură între frecvenţa raporturilor sexuale şi menţinerea unui organism mereu tânăr. Dr. David Weeks, psiholog la Royal Edimburgh Hospital, din Scoţia, a efectuat un experiment inedit: a dat un anunţ în New Scientist care i-a permis să contacteze peste 3.500 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 102 ani. Toţi subiecţii contactaţi aveau un element comun: arătau mult mai tineri decât ar fi fost normal pentru vârsta lor. Toţi subiecţii au completat un chestionar întocmit de dr. Weeks cu privire la obiceiurile lor de viaţă. Concluziile studiului său au fost publicate în lucrarea "Secrets of Superyoung" ("Secretele supertinerilor"). Evident, din studiu au fost excluşi cei care au recurs la operaţii de lifting sau la alte metode de întinerire artificială. Surprinzător, datele cercetărilor au scos la iveală faptul că sexul este unul dintre componentele majore ale unei cure de întinerire. Din analiza chestionarelor a reieşit faptul că "supertinerii" au, în medie, cel puţin trei contacte sexuale pe săptămână. Constatarea întăreşte concluziile altor cercetări pe aceeaşi temă. Bineînţeles, explică dr. Weeks, sexul nu este, la urma urmei, decât tot un soi de exerciţiu fizic care contribuie la menţinerea în formă a organismului. Iar relaţiile sexuale armonioase pot fi sinonime cu o viaţă fericită. În fine, o viaţă fericită face oamenii să pară mult mai tineri. În medie cu 10 ani, susţine dr. Weeks. Concluzia lui este aceea că, pentru a "câştiga" 10 ani, trei contacte sexuale pe săptămână ar fi un soi de elixir al tinereţii. Şi cum "elixirul săracului" nu este prea greu de procurat şi nici scump - aşa cum preferă scoţienii, dr. Weeks îi îndeamnă pe toţi să facă sex cât mai mult şi cât mai des!

Atunci când suntem în preajma unor persoane apropiate, suntem mai calmi, iar organismul nostru funcţionează optim
Brooks Grump,
psiholog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite