Elisabeta Lipă se "antrenează" pentru şefia clubului Dinamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră sportivă exemplară, fosta campioană la canotaj este, potrivit mai multor surse din cadrul Ministerului de Interne, pe cale să devină preşedinte al clubului din Şoseaua Ştefan

După o carieră sportivă exemplară, fosta campioană la canotaj este, potrivit mai multor surse din cadrul Ministerului de Interne, pe cale să devină preşedinte al clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare.

La 43 de ani, împliniţi ieri, Elisabeta Lipă este singura femeie cu gradul de chestor din România. Peste 20 de ani din viaţă i-a dedicat sportului de performanţă şi a adus zâmbete pe feţele românilor ori de câte ori se cânta Imnul naţional la campionatele mondiale de canotaj.

Acum este director adjunct al Direcţiei Generale de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, funcţie pe care a ocupat-o însă după multă muncă. Elisabeta Lipă este un nume care a făcut istorie în sportul românesc şi a devenit o legendă a canotajului mondial. De multe ori i-a fost foarte greu, dar nu regretă nimic, iar dacă ar fi să o ia de la început ar face acelaşi lucru fără să clipească.

A vrut să se lase de sport după o lună

Elisabeta Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964 în oraşul Siret, judeţul Suceava. A început sportul de la 16 ani. Nu i-a fost uşor. De câteva ori a vrut să se lase, dar s-a răzgândit şi a mers mai departe. "Practic sportul de performanţă de la 16 ani.

La o lună însă după ce am început, am vrut să mă las, să plec acasă. Eu am fost un copil dorit de părinţi şi nu mi-a lipsit practic nimic, iar când am început cantonamentele şi un regim ca de armată mi-a fost destul de greu. Dar, pe de altă parte, mi-am dorit dintotdeauna să am uniformă. Şi tatălui meu i-a plăcut. Din acest motiv a vrut să mă dea la Liceul Silvic.

Dar nu am vrut să fiu pădurar", îşi aminteşte fosta campioană. A ales să facă sport deşi mama ei nu a vrut cu niciun chip să o lase să plece de acasă.

Sacrificii, emoţii şi multă muncă

A trecut peste momentele mai puţin plăcute din viaţa sportivă, iar acum se poate lăuda că a lăsat ceva în urmă. "Performanţa are şi momente frumoase şi mai puţin plăcute. Atunci când te uiţi la televizor şi vezi sportivul pe podium, crezi că totul e frumos, a ajuns campion şi a luat o grămadă de bani. Numai că nimeni nu ştie câtă muncă şi câte sacrificii se fac până se ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Practic, munceam patru ani de zile pentru şapte minute, cât ţine concursul.

Şi, chiar şi aşa, tot sunt emoţii mari la fiecare concurs şi există întotdeauna teama că altul ar putea fi mai bun decât tine. Întotdeauna am plecat de la ideea că trebuie să câştig. Nu am mers niciodată pe premisa că trebuie să termin oricum o cursă. Aşa este şi în viaţă. Performanţele se obţin prin muncă multă", a spus Elisabeta Lipă.

A fost poliţist obişnuit

După Campionatele Mondiale de la India Napolis, Elisabeta a hotărât că nu mai poate continua şi a vrut să se retragă. Atunci avea 14 ani de performanţă. A întrat în rândul poliţiştilor, mai întâi la "Capitală", apoi la Brigada Rutieră. "Am simţit că nu mai pot. Mă săturasem să fac acelaşi lucru, să merg în cantonamente, să văd aceleaşi feţe. Aşa că am intrat în profesional. De la "Dinamo" am plecat la Poliţia Capitalei. Aici l-am avut ca şef pe chestorul Vasile Popa.

Omul ăsta m-a făcut să iubesc meseria de poliţist. Mi-a arătat că şi în poliţie treaba se face în echipă. Mi-a plăcut atât de mult încât nu am mai vrut să fac sport de performanţă. Am ajuns să îi spun regretatei Lia Manoliu că nu mai pot să particip la antrenamente că nu mă lasă şeful. Dar nu mi-a mers, şi aşa am mai continuat încă 10 ani", a mai spus fosta campioană.

De doi ani este director adjunct al Direcţiei Generale de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Îi place ceea ce face aici, mai ales că prin energia pe care o are trage după ea practic tot colectivul. Se ocupă în principal de sport, de competiţiile interne şi internaţionale ale poliţiştilor, dar şi de activităţile culturale şi relaţiile cu presa, în cadrul ministerului.

Reorganizarea Direcţiei ar trebui gândită

Elisabeta Lipă nu se vede în alt loc decât în cel în care este acum şi nici făcând altceva. "Îmi place ceea ce fac în acest moment aici. Iar reorganizarea pe care se bate atâta monedă nu ştiu cât este de eficientă. În primul rând, nu ştiu cât este de adevărat zvonul.

Suntem ca în proverbul acela vechi: <<Ştie tot satul, dar nu ştie bărbatul>> . Nu mă gândesc în acest moment să plec în altă parte, de fapt nu mă gândesc să plec. Iar despre reorganizare… deocamdată nici nu pot pronunţa acest cuvât. Acest lucru, dacă s-ar întâmpla, ar trebui foarte bine gândit, deoarece Direcţia nu are numai o structură şi, în primul rând, nu s-a format peste noapte…", susţine Elisabeta Lipă.

Preşedinte la Dinamo?

Deşi se vehiculează că noul preşedinte al Clubului Dinamo ar putea fi chiar Elisabeta Lipă, campioana spune că pe ea nu a întrebat-o nimeni despre acest lucru. "Toată lumea mă felicită pentru numire, numai că mie nu mi-a spus nimeni despre o eventuală preluare a conducerii Clubului Dinamo.

Şi colegii din Direcţie au auzit aceste lucruri, dar pentru că suntem o echipă, nimeni nu se poate bucura când cineva pleacă. Mai mult, Dinamo are în prezent un preşedinte care îl conduce, în persoana chestorului Marcel Popescu. Repet, deocamdată îmi place ceea ce fac aici şi nu mă gândesc la plecare. Iar dacă aş fi pusă în situaţia să aleg, aş alege ceea ce cred eu că va fi bine pentru mine, nu ceea ce consideră alţii", a spus chestorul Lipă.

Singurul regret

Elisabeta Lipă are însă şi un regret în viaţă: că nu a făcut un copil mai devreme. Este căsătorită de 22 de ani şi are un băieţel, pe nume Dragoş, în vârstă de 10 ani, care se pare că îi calcă pe urme mamei.
"Dragoş are ambiţia şi energia mea. Practică înotul de la trei ani şi schiază foarte bine, dar nu înţelege încă de ce la noi în ţară nu poate să facă schi de performanţă. Acum iubeşte foarte tare tenisul şi probabil că va merge pe acest drum. Mi-aş fi dorit ca Dragoş să se nască mult mai devreme", a mai spus Elisabeta.

Toată lumea mă felicită pentru numire, numai că mie nu mi-a spus nimeni despre o eventuală preluare a conducerii Clubului Dinamo. Şi colegii din Direcţie au auzit aceste lucruri, dar pentru că suntem o echipă, nimeni nu se poate bucura când cineva pleacă.
Elisabeta Lipă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite