Eliminarea vizelor pentru ţările aliate în războiul antiterorist, aprobată de o comisie a Senatului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Securitate Internă a Senatului american a aprobat un amendament care ar putea elimina regimul de vize impus unor state est-europene, aliate în războiul împotriva

Comisia pentru Securitate Internă a Senatului american a aprobat un amendament care ar putea elimina regimul de vize impus unor state est-europene, aliate în războiul împotriva terorismului.

Anunţul a fost făcut, joi, de biroul de presă al senatorului George Voinovich, iniţiatorul proiectului legislativ. Acum, proiectul propus de senatorul Voinovich, membru al Comisiei pentru Relaţii Externe şi al celei pentru Securitate Internă, urmează să fie supus aprobării Senatului american, apoi celei a Camerei Reprezentanţilor, urmând ca preşedintele Bush să promulge noua lege. Aceasta ar autoriza Departamentul pentru Securitate Internă, în colaborare cu Departamentul de Stat, să extindă programul de eliminare a vizelor pentru ţările aliate cu Statele Unite în războiul antiterorist.

Programul privind eliminarea vizelor a fost creat în 1986, pentru a îmbunătăţi relaţiile Statelor Unite cu aliaţii săi. Beneficiarii acestui program, cetăţenii din ţările agreate, pot intra pe teritoriul SUA în scopuri turistice şi de afaceri, pentru o perioadă de până la 90 de zile. În prezent, în acest program sunt incluse 27 de ţări. Deşi numeroase alte state au cerut să fie incluse în program, demonstrând că respectă toate cerinţele de securitate, Statele Unite nu au mai extins lista din 1999. Iniţiatorul demersului legislativ speră că, astfel, atitudinea faţă de Statele Unite a multor ţări se va schimba în următorii ani, iar aliaţii vor avea încă o dovadă de apreciere a ajutorului lor în lupta împotriva terorismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite