Eliberarea lui Hayssam, cerută de Nastasiu fără ştiinţa şefilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii şefi ai DIICOT, Daniel Ţicău şi Ioana Albani, procurorii Adriana Cristescu şi Alexandru Mihailiuc şi judecătoarea Sofica Dumitraşcu au fost audiaţi de Secţia de procurori a CSM

Foştii şefi ai DIICOT, Daniel Ţicău şi Ioana Albani, procurorii Adriana Cristescu şi Alexandru Mihailiuc şi judecătoarea Sofica Dumitraşcu au fost audiaţi de Secţia de procurori a CSM în dosarul în care se fac verificări cu privire la posibile abateri disciplinare ale anchetatorului Ciprian Nastasiu, cel care a cerut revocarea mandatului de arestare al lui Omar Hayssam.

Audierile de ieri s-au făcut la cererea lui Nastasiu, care susţine că, în momentul în care a solicitat eliberarea lui Hayssam, a ţinut cont de fişele medicale ale sirianului, din care ar fi reieşit că avea cancer generalizat. De asemenea, Ciprian Nastasiu a cerut şi audierea fostului procuror general Ilie Botoş şi a adjunctului acestuia, Marcel Sâmpetru. Botoş nu a putut fi audiat ieri întrucât este plecat din ţară, iar Sâmpetru nu şi-a motivat absenţa. Cei doi vor da declaraţii pe 28 martie, dată la care CSM a fixat un nou termen în dosarul lui Nastasiu. Audierile de la CSM s-au făcut în şedinţă secretă, după ce Ciprian Nastasiu a solicitat acest lucru întrucât sirianul ar fi cercetat şi într-un dosar strict secret cu
trafic de arme.

Probele solicitate de procurorul sirianului au ajuns la CSM

Procurorul Ciprian Nastasiu a susţinut că şi-a informat toţi superiorii în momentul în care a decis să ceară eliberarea lui Hayssam, lucru contrazis însă de aceştia. După audierea de ieri, Daniel Ţicău a declarat că nu a fost informat de acesta în legătură cu demersurile pe care urma să le facă în procesul lui Omar Hayssam, aflând abia după eliberarea sirianului. La CSM au mai ajuns şi celelalte probe cerute de Nastasiu în apărarea sa: o parte a listingurilor telefonice, din perioada 25-28 aprilie, ale mai multor persoane precizate de acesta, copii de pe stenograma şedinţei din 14 august 2006 a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, când a fost audiat Ilie Botoş, registrul intrare-ieşire din Parchetul General pe data de 26 aprilie când a fost eliberat sirianul.

Imixtiune în activitatea altui procuror

Comisia de disciplină pentru procurori de la CSM a stabilit că procurorul Ciprian Nastasiu ar fi comis o abatere disciplinară, "constând în imixtiunea în activitatea altui procuror", exercitarea cu "gravă neglijenţă a funcţiei".

Reamintim că, în luna aprilie 2006, Nastasiu s-a prezentat personal în instanţă pentru a cere revocarea mandatului de arestare pe numele sirianului. După nici trei luni de la momentul eliberării, Hayssam a dispărut fără urmă, provocând un imens scandal finalizat cu demisia şefilor SRI, SIE, DGIPI şi a procurorului general.

Atât Ciprian Nastasiu, cât şi judecătorul Sofica Dumitraşcu, care a revocat mandatul de arestare a lui Hayssam, au fost verificaţi de Parchet în acest caz, însă s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite