Elevii, victime ale unui subiect controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre elevi, olimpici la limba română, s-au văzut în imposibilitatea de a da un răspuns corect la subiectul controversat
Unii dintre elevi, olimpici la limba română, s-au văzut în imposibilitatea de a da un răspuns corect la subiectul controversat

Întrebarea de şase puncte a probei de limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională a creat confuzie.

Unul dintre subiectele de la proba de limba şi literatura română le-a creat dificultăţi elevilor. Este vorba despre acela în care li se cere să identifice tipul propoziţiei subordonate din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".

Potrivit baremului, răspunsul corect este punctul C, adică subiectivă. Părerile sunt însă împărţite. Irina Georgescu, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti susţine pentru gandul.info că subordonata este predicativă.

Adrian Costache, profesor tot la „Sava", în prezent pensionar, argumentează că subordonata este subiectivă, ca în barem. „Când se întâlnesc situaţii în care poţi inversa, contează topica. Într-o topică normală, subiectul este prima parte de propoziţie." Profesorul consideră însă că fraza este „un pic confuză" şi de aceea „nu ar trebui să se dea aşa ceva la examene".

Mihaela Apetroae, inspector de limba română la Iaşi, consideră că bifarea răspunsului este riscul fiecărui candidat, inclusiv pentru întrebarea controversată: „oricum, şase puncte din 100 nu înseamnă foarte mult", a concluzionat ea.

Săptămână dublă: Bac şi evaluare naţională

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se desfăşoară săptămâna aceasta în paralel, pentru prima dată în învăţământul românesc. Liceenii susţin proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limbi străine, iar Evaluarea Naţională continuă astăzi cu proba la limba şi literatura maternă şi miercuri cu proba de matematică. La Evaluarea Naţională s-au înscris 190.291 de candidaţi. Elevii au avut de făcut o scurtă compunere după „Cireşarii" de Constantin Chiriţă şi de rezolvat probleme de fonetică, de gramatică şi de literatură: sinonimia unor cuvinte, ce înseamnă semnul exclamării, să găsească un epitet şi o enumeraţie în text, două moduri de expunere şi să explice în 30-50 de cuvinte semnificaţia unei secvenţe din text.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu. În ceea ce priveşte Bacalaureatul, la proba care se desfăşoară săptămâna aceasta - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - s-au înscris 148.990 de absolvenţi de clasa a XII-a.

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a doua probă a Bacalaureatului - evaluarea competenţelor digitale, la care s-au înscris 132.782 de candidaţi. Dintre aceştia, 3.588 (2,70%) nu s-au prezentat, iar 8 elevi au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă, a precizat ieri ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop. Sesiunea de Bacalaureat din acest an este, în plus, sursă de înfrigurare pentru candidaţi, pe fondul rezultatelor de anul trecut, când s-a înregistrat cea mai scăzută rată de promovabilitate din istoria educaţiei, de doar 44,47%.

Pe lângă prezenţa camerelor de luat vederi, la ambele examene, inspectoratele şcolare trebuie să ia şi alte măsuri. La solicitarea MECTS, în centrele de examen şi de evaluare trebuie menţinut un sistem de ventilare corespunzător, în funcţie de dotările fiecăruia. Apa potabilă trebuie asigurată, atât pentru candidaţi, cât şi pentru membrii comisiilor, la fel şi asistenţa medicală, pe toată durata desfăşurării probelor.  A contribuit Raluca Sofronie

Calendarul examenului de Bacalaureat

- 25-27 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice
- 2 iulie - Proba scrisă la limba şi literatura română
- 3 iulie - Proba scrisă la limba maternă
- 4 iulie - Proba obligatorie a profilului
- 6 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor

Calendarul Evaluării Naţionale

- 25 iunie - Limba şi literatura română
- 26 iunie - Limba şi literatura maternă
- 27 iunie - Matematica
- 29 iunie  Afişarea rezultatelor Evaluării Naţionale 2012
- 29 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 14.00-18.00)
- 2 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite