Elevii transformaţi în agenţi de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Judeţean de Poliţie va lansa campania „Micii poliţişti”. Elevi din judeţ vor primi uniforme dedicate, vor analiza cazuri precum agenţii adevăraţi şi vor redacta recomandări pentru locuitori.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Postul de Poliţie Cristeşti,  în colaborare cu primăria comunei şi şcoala  din localitate, vor lansa în această săptămână proiectul „Micii poliţişti”.
Activităţile la care vor lua parte copiii sunt importante în procesul de prevenire a delincvenţei juvenile. Va fi pentru prima dată în România când elevii unei şcoli generale vor îmbrăca uniforme şi se vor transforma în veritabili agenţi de poliţie. „La acest proiect vor participa un număr de 16 elevi din clasele V-VIII, coordonaţi de învăţătoarea Lucreţia Moldovan, în colaborare cu poliţiştii de prevenire. Acţiunea va demara în a doua parte a lunii martie, când vom face şi prezentarea oficială pentru presă a ceea ce conţine acest proiect”, a precizat Albert Zoltan, director Şcoala Generală Cristeşti.

Primăria plăteşte costurile

„Primăria este cea care va plăti realizarea uniformelor pentru elevi”, a precizat Ioan Sâmpălean, primarul comunei.
Cei 16 elevi vor trebui să se documenteze şi să prezinte cazuri concrete de fapte antisociale în care au fost implicaţi şcolarii, petrecute la nivel naţional, şi să realizeze, împreună cu colegii de clasă, materiale preventive din care să reiasă consecinţele acestor fapte.
Pentru că vor fi agenţi de poliţie, vor avea de întocmit şi completat zilnic anumite fişe şi documente, în care vor menţiona abaterile de la regulament săvârşite de colegi. Ziua de vineri a fiecărei săptămâni va fi dedicată analizei anumitor cazuri, elevii vor propune soluţii şi discuta cum se pot remedia acele situaţii. Materialele preventive realizate vor fi incluse în Foaia Şcolii ce va fi distribuită cetăţenilor comunei. Elevi ai două şcoli generale din comuna Băgaciu au participat săptămâna trecută la un concurs de cunoaştere a regulilor de circulaţie.

Concurs pentru rutieri

Competiţia a fost organizată de Poliţia municipiului Târnăveni prin postul de poliţie Băgaciu, împreună cu cele două şcoli generale, Băgaciu şi Deleni.
Concursul s-a desfăşurat în două etape, prima fiind concursul pe clase în fiecare şcoală, iar a doua a punctat finala dintre cele două şcoli. Cei şase finalişti au primit diplome, cadouri şi echipament reflectorizant. „Le-am făcut legitimaţii cu nume, poză şi funcţia ocupată de fiecare după rezultatele obţinute, iar şepcile şi vestele reflectorizante pe care le-au primit aveau inscripţionate pe ele poliţist rutier şcolar, ceea ce a contat cel mai mult pentru ei”, a povestit şeful de post al Poliţiei din comuna Băgaciu, Tegla Daniel, cel a venit cu ideea şi s-a ocupat atât de organizarea evenimentului, cât şi de achiziţionarea şi realizarea, din bani personali, a legitimaţiilor, diplomelor şi echipamentelor oferite micilor rutieri.

Gabriela Pâncă, inspector:
„Dacă va avea succes, proiectul va fi implementat şi în alte localităţi. Astfel, îi implicăm pe elevi în activităţi educative”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite