Elevii din străinătate se întorc în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de familii plecate la muncă peste graniţă şi-au reînscris copiii la şcolile din ţară Motivul cel mai des invocat de părinţi este nivelul de pregătire mai ridicat de care au

Zeci de familii plecate la muncă peste graniţă şi-au reînscris copiii la şcolile din ţară

Motivul cel mai des invocat de părinţi este nivelul de pregătire mai ridicat de care au parte elevii în România.

Până acum, la nivelul judeţului Buzău au fost depuse 54 de dosare, însă perioada de înscriere este până pe 15 septembrie.

Reprezentanţii IŞJ se aşteaptă ca pe ultima sută de metri numărul celor care vor să-şi reintegreze copiii în sistemul de învăţământ românesc să crească.

Andreea Şerban s-a întors de curând cu familia din Spania. A venit la şcoala din Buzău pentru a fi evaluată ca să poată continua studiile în România. Stă în bancă cu verişoara ei din România şi ambele citesc cu voce tare acelaşi text pentru a-l convinge pe dascăl că nu există diferenţe mari între ele.

"Doar acasă aveam cărţi româneşti"

Cele două fetiţe au fiecare 9 ani. În timp ce Andreea a învăţat trei ani în Spania, verişoara ei, Oana, a studiat la şcoala din localitate. "La şcoală vorbeam doar spaniolă şi catalană, însă acasă vorbeam numai româneşte şi aveam cărţi în română", spune fetiţa, care la 15 septembrie va începe clasa a IV-a.

Deşi, de cele mai multe ori, părinţii susţin contrariul, învăţătorul Nicolae Anton, cel care evaluează performanţele elevelor, spune că nu a constatat diferenţe mari în nivelul de pregătire şi că reintegrarea în învăţământul românesc nu ar trebui să fie o problemă pentru fetiţa care a studiat până acum doar în catalană.

Reversul migraţiei

Inspectorii şcolari susţin că tot mai mulţi părinţi vor să-şi reintegreze copiii în şcolile din ţară. "În judeţul Buzău au fost repatriaţi doar anul acesta 54 de copii care au primit acordul Ministerului Educaţiei să reintre în învăţământul românesc la un nivel egal cu cel absolvit în străinătate", a declarat Paul Negoiţă, inspector şcolar adjunct IŞJ Buzău.

Motivaţia părinţilor de a-şi aduce copiii înapoi în ţară, după ce ani la rând i-au ţinut cu ei pe la şcoli din Occident, este de cele mai multe ori nivelul de pregătire din România. În plus, copiilor le-a fost greu să se acomodeze.

"Eu am gemeni pe care vreau să îi aduc în ţară, să înveţe în România. Nu s-au simţit bine printre elevii italieni pentru că se simţeau discriminaţi. Nu mai zic că au altă educaţie, nici nu se ridică în picioare când vorbesc cu profesorul la clasă", a explicat Mioara Frone. (Au mai contribuit Maximilian Gânju, Sebastian Dan, Ioana Popa)

Sute de solicitări în ţară

Braşov Anul acesta s-au înregistrat 97 de solicitări de reînscriere în sistemul naţional de învăţământ, cele mai multe pentru ciclul primar şi pentru gimnaziu.

Hunedoara "Zilnic avem cereri de reînmatriculare. Trebuie parcursă însă o procedură de echivalare pentru că sunt diferenţe între sistemul nostru de învăţământ şi cel al altor state", a precizat Simion Molnar, IȘJ Hunedoara.

Constanţa Peste 150 de cereri de reîncadrare au fost înregistrate până la sfârşitul lunii august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite