Elevii şi profesorii continuă să încaseze pumni şi flegme la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ nu a fost stârpită. Bilanţul primelor două săptămâni ale acestui an şcolar este dramatic.Cinci elevi Şi o profesoară,

Violenţa în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ nu a fost stârpită. Bilanţul primelor două săptămâni ale acestui an şcolar este dramatic.
Cinci elevi Şi o profesoară, bătuţi la Craiova
şcoala e un coşmar pentru cei 1.200 de elevi ai Grupului şcolar "Ilie Murgulescu" din Craiova. şcoala lor se află în plină "ţigănie", în zona Brestei sau "la canalul colector", cum i se spune, şi e asediată, la propriu, de indivizi dubioşi, de toate vârstele, care-i ameninţă şi care-i agresează pe copii. La "Ilie Murgulescu", nimeni nu iese pe poarta şcolii neînsoţit: elevii pleacă toţi, în grup, iar profesorii aşteaptă până se închide şcoala pentru a merge împreună până la autobuz sau la tramvai. Sunt scene desprinse, parcă, dintr-un film: găşti numeroase de indivizi se postează la porţile şcolii, călare pe motorete sau în maşini cu muzica dată la maximum şi aşteaptă plecarea elevilor de la ore. Dacă anul trecut, un paznic al şcolii a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean, luat la pumni de doi tineri din cartier, anul acesta nu mai puţin de cinci cazuri de violenţă s-au înregistrat în primele zile de şcoală, unul dintre ele implicând şi o profesoară.
Potrivit directorului Vicu Prăzaru, o fată a fost bătută de câţiva băieţi care au încercat să-i fure celularul. În ziua următoare, un licean de 16 ani a ajuns la spital, după ce doi adolescenţi, transferaţi de la "Ilie Murgulescu" din cauza comportamentului, l-au atacat cu pumnii şi picioarele ca să-i ia banii. Pentru că a intervenit să-l ajute pe cel atacat, o profesoară a şcolii a fost scuipată şi ameninţată. O altă elevă a fost pălmuită apoi de o fată din cartier, fostă elevă la un liceu apropiat.
În plus, o răfuială cu săbii între găştile din cartier, care a avut loc chiar în faţa şcolii, i-a speriat şi mai mult pe elevi şi pe profesori. "Sunt fel şi fel de indivizi din cartier, adolescenţi, dar şi ţigani bătrâni, care stau afară, în stradă, şi pândesc elevii, îi terorizează şi-i bruschează. Reuşim, de cele mai multe ori, să-i ţinem în exteriorul şcolii, dar pentru asta ne-am transformat cu toţii în paznici. E o şcoală mare, cu multe clădiri, cu cămin de fete, iar 600 de metri din curtea şcolii dau spre exterior, în câmp. şi dacă reuşim să păzim porţile ca să nu intre, mai găsesc, din când în cand, şi alte soluţii: sar gardurile, se suie pe căminul de fete pe o ţeavă de gaze... E şcoala cea mai grea din oraş, suntem pe primul loc ca şi periculozitate, dar poliţia nu ne bagă în seamă.
Dintotdeauna au fost probleme aici", spune directorul. Cei trei paznici ai şcolii nu fac faţă, iar muncitorii care mai ţin câteodată locul paznicilor sunt speriaţi, le e frică să intervină.
Elev cu maxilarul rupt în două locuri
şi la Cluj, un elev de clasa a XII-a la Liceul "Mihai Eminescu" a fost lovit violent de un alt tânăr, în apropiere de şcoală. În urma loviturii care i-a fracturat maxilarul în două locuri, băiatul a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă şi va fi supus unui tratament timp de 55 de zile. Poliţiştii nu au reuşit încă să identifice agresorul, dar familia tânărului violentat presupune că e vorba de un elev al unuia dintre cele două grupuri şcolare. La Deva, zilele trecute, o elevă de 15 ani a Liceului de Muzică şi Arte Plastice "Sigismund Toduţă" a fost bătută de o altă elevă, de la Liceul "Transilvania", în toaleta şcolii, în timpul orelor de curs, fără ca vreo persoană să intervină. Inspectorul şcolar general adjunct Marta Mate a declarat că va fi demarată o anchetă în acest caz. Până atunci însă eleva bătută şi-a angajat un avocat, ca să o dea în judecată pe agresoare, care o terorizează de câţiva ani de zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite