Elevii clujeni de la sate, fără profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii ar putea renunţa să mai facă naveta, dacă Guvernul taie decontarea transportului. Profesorii consideră că Executivul nu face decât să îngrădească un drept constituţional al elevilor.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, depus la sfârşitul lunii februarie, prevede eliminarea sporurilor de transport pentru profesorii care predau în mediul rural. Dacă măsura se va materializa, părinţii de la sate vor trebui să asigure transportul dascălilor la şcoli sau aceştia vor trebui să scoată bani din buzunarul propriu. 
Un dezastru
Angela Anastasiu, o profesoară care face naveta din Cluj-Napoca la Valea Ierii, spune că nu va mai merge la şcoală dacă nu îi va mai fi decontat transportul. „Fac naveta săptămânal, plătesc 50 de lei pe drum, plus cazarea aici şi lemnele pentru foc”, a spus profesoara.
Potrivit acesteia, în judeţ există sute de profesori în aceeaşi situaţie, care vor renunţa la a mai preda în mediul rural în cazul în care Executivul va tăia decontarea transportului. „Am colegi pentru care drumul costă chiar şi 500 de lei, deoarece fac naveta zilnic. Vă spun, nu vom mai merge”, a adăugat Anastasiu.
Nu vor ajunge banii
„Profesorii vor renunţa să meargă la cursuri, deoarece salariul nu e motivant. Majoritatea celor care fac naveta câştigă lunar până la 800 de lei, iar naveta se ridică până la 200 de lei. Se îngrădeşte un drept constituţional al profesorilor şi al elevilor”, ne-a declarat Lucia Cojocaru, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Cluj.
Cojocaru a adăugat că, în cel mai rău caz, în mediul rural vor lucra suplinitori sau profesori necalificaţi. „Problema e că nu toţi sunt din mediul rural (suplinitorii, n.r.), iar copiii ar putea rămâne fără profesori”, a completat liderul FSLI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite