Elevii amendaţi pe rupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii amendaţi pe rupte
Elevii amendaţi pe rupte

Jandarmii au sancţionat, anul acesta, aproape 300 de elevi pentru fumat sau pentru chiulitul de la ore. Zilnic, în pauze şi după terminarea orelor de curs, în faţa liceelor pot fi văzuţi zeci de elevi ce stau la o ţigară.

Pentru acest viciu, precum şi pentru că se găseau în cu totul altă parte decât la ore, de la începutul anului şi până acum, jandarmii au aplicat 297 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 6.407,5 lei.
Dintre acestea, 85 au fost doar avertismente scrise. „Amenzile au fost preponderent pentru fumat în incinta instituţiilor de învăţământ şi pentru părăsirea nemotivată a perimetrelor de învăţământ. Cele mai multe sunt în Baia Mare şi în Sighetu Marmaţiei”, spune Mirela Avram, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş. „În fiecare pauză ieşeam afară la ţigară, ori în faţa şcolii, ori în spate, unde nu ne putea vedea nimeni. De multe ori, locatarii din blocul vecin ne ameninţau că aruncă apă pe noi sau ne reclamă la direcţiune pentru că aruncam mucurile de ţigară lângă bloc”, spune Ioana Vlad, o fostă elevă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

„Ai noştri nu fumează”

Fenomenul mai e valabil şi azi, dar Marius Crăciun, directorul unităţii de învăţământ, cu greu poate fi convins de acest fapt.
„Prin regulamentul de ordine interioară, elevii nu au voie să fumeze în incinta şcolii. Noi nici nu avem probleme pe această temă, poate şi pentru că sunt mai multe fete în liceu”, explică el situaţia. Când vine vorba de ce fac elevii imediat ce ies din şcoală, directorul nu poate fi clintit din loc.
„Ai noştri nu fumează în faţa şcolii, probabil sunt de la liceul de peste drum”, spune el. Nicolae Lazin, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, este mult mai realist în ce priveşte viciile elevilor săi. „În curtea şcolii nu mai fumează, pentru că se tem. Eu le-am chemat părinţii la şcoală sau le-am făcut mustrări în scris, pe care au trebuit să le aducă semnate de părinţi. În schimb, fumează peste drum, unde ştiu că eu nu le pot face nimic”, încheie el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite